U blizini Istanbula otkrivena velika bizantska luka

TURSKI arheolozi iskapaju ostatke drevne bizantske luke otkrivene tijekom iskapanja velikog podzemnog željezničkog tunela u blizini Istanbula, objavili su znanstvenici.

Drevna luka koja je otkrivena u studenom prošle godine u okolici Yenikapia, najveće je arheološko nalazište u povijesti Istanbula.

Arheolozi luku nazivaju Teodozijevom lukom po rimskom caru koji je umro 395. godine poslije Krista. Stručnjaci se nadaju da će otkriti kako se odvijao gospodarski život nekadašnjeg Konstantinopola, glavnoga grada Bizanta i Otomanskog carstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je 17 arheologa, tri arhitekta i oko 350 radnika na nalazištu otkrilo ostatke crkve i ulaz u grad, a posebno su uzbuđeni bili kad su otkrili osam potpoljenih brodova.

Kopajući tunel Marmaray, radnici su pronašli i arheološke ostatke u četvrti Uskusdar na azijskoj strani i dijelova grada Sirkezi i Veznedar na europskoj strani Istabula, a golemi građevinski strojevi na svjetlo dana neprestano iznose drevne predmete s morskog dna oko Bospora.

Gradski dužnosnici planiraju na nalazištu podići muzej i uklopiti ga u projekt buduće željeznice koja bi trebala olakšati promet u zagušenim ulicama 15-milijunskoga grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara