U bolnicama se odgađaju operacije jer fali krvi. A donirati je danas - ne možete

U bolnicama se odgađaju operacije jer fali krvi. A donirati je danas - ne možete
Foto: 123rf, HRT

U BOLNICAMA diljem Hrvatske nedostaje krvi pa je odgođen dio takozvanih hladnih operacija.

Nedostaje gotovo svih krvnih grupa, a najviše nedostaje A+, 0- i B-.

Iako iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu pozivaju građane da daruju krv, vikendom, kad najviše građana ima slobodne dane, u Zagrebu to mogu učiniti samo subotom do 15.00 sati, ali ne i nedjeljom.

Tako unatoč nestašici, zbog koje se odgađaju brojne operacije, građani krv mogu dati tek sutra od 7.30 - 19.00 sati u Petrovoj 3.

Dnevno odgađaju dvije do tri operacije

Zamjenu zglobova na Klinici za traumatologiju pacijenti čekaju dulje od godinu dana, objavio je jučer HRT. Jedan je to od zahvata koji je morao biti odgođen zbog nedostatka krvi, kaže Ivan Karlak, dr. med., specijalist ortopedije, subspecijalist traumatologije KBC-a Sestre milosrdnice.

"Prosječno oko 10-20 posto operacijskih zahvata smo morali odgoditi, to je otprilike dvoje-troje ljudi dnevno. Zalihe krvi su dovoljne za hitne operacije, Tako da tu nema brige", dodaje Karlak.

"Nije alarmantno"

"Logično je da se smanje rezerve krvnih pripravaka jer je u ponedjeljak bio neradni dan, ovo stanje nije alarmantno niti panično", kazali su iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Zagrebu.

U Rijeci rade samo hitne operacije jer nema krvi

U riječkom KBC-u krvlju pokrivaju samo hitni operativni program. Kažu da najviše nedostaju krvne grupe A pozitivna i 0 pozitivna te sve RH negativne, a to stanje traje 20-ak dana i zbog toga su se odgađale operacije koje nisu bile hitne.

U Splitu su operirali zahvaljujući krvi rodbine i prijatelja

Krvi nedostaje i u splitskom KBC-u, gdje napominju kako se u srijedu i četvrtak nekoliko operacija moralo odgoditi. Što se tiče trenutačnih zaliha, dovoljne su samo za tri dana, a optimalno bi bilo da su za 5 dana, kažu u splitskom KBC-u za HRT. "Operacije koje smo radili proteklih dana riješili smo zahvaljujući lokalnim aktivnostima, krvlju rodbine i prijatelja", rekla je Martinović Mikulandra iz splitskog Zavoda.

Na slikama (doze krvi) prikazano je trenutačno stanje zaliha krvi prema krvnim grupama. Optimalne količine su između vrijednosti označene kao PREMALE i PREVELIKE ZALIHE.

"Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe ispod oznake PREMALE ZALIHE, molimo Vas da se odazovete na akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema rasporedu darivanja koji je objavljen na našoj web stranici ili kod nas u Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Petrova 3, 10 000 Zagreb.

Ako su trenutačne količine krvi Vaše krvne grupe iznad oznake PREVELIKE ZALIHE, molimo Vas privremeno odgodite darivanje dok se zalihe Vaše krvne grupe ne smanje", poručuju iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara