Konferencija o vodi u Brazilu: "Ugroženi su najveći svjetski sustavi pitke vode"

Konferencija o vodi u Brazilu: "Ugroženi su najveći svjetski sustavi pitke vode"
Foto: Hina
 
BRAZIL, zemlja s najvećim rezervama pitke vode u svijetu, sljedeći tjedan bit će domaćin međunarodne konferencije koja se održava u svjetlu rastućeg straha zbog ugroženosti zaliha pitke vode na planetu koji se sve više zagrijava.
 
Uz geslo "Dijelimo vodu", osmi Svjetski forum o vodi okupit će 15 predsjednika država i vlada, 300 gradonačelnika i desetke stručnjaka u brazilskome glavnom gradu Brasiliji od nedjelje do 23. ožujka.
 
Procjenjuje se da će prisustvovati oko 40 000 ljudi, rekli su organizatori.
 
Sudionici će se sastati svjesni najavljene drame u Cape Townu, za koji se ranije ovog mjeseca predviđalo da će bez vode ostati do srpnja, što bi prisililo građane na zatvaranje slavina i ekstremnu štednju vode.
 
 
 
Kriza ipak neće biti tako drastična, kažu lokalne vlasti, te dodaju da se kampanjom redukcije u potrošnji dovoljno postiglo da se izbjegne isključenje.
 
Ugroženi najveći svjetski sustavi pitke vode
 
Ta je drama međutim podsjetnik da su mnogi najveći svjetski sustavi pitke vode pod pritiskom zagađenja, prekomjernog trošenja, brana i klimatskih promjena.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ricardo Medeiros, direktor foruma, kaže da se na problem ne smije gledati kao isključivo na ekološki.
 
"Uz to što je voda važna za život, ona stvara i gospodarski rast", rekao je on za AFP.
 
"Slučaj Cape Towna mogao bi se ponoviti drugdje" 
 
"Tradicionalni način rješavanja problema očito ne djeluje", slaže se Colin Strong, iz Svjetskog instituta za resurse, koautor studije o upravljanju pitkom vodom širom svijeta.
 
"Premda je istina da je Cape Town pogodila suša, suše su prirodni događaji na koje se može djelotvorno odgovoriti kada, odnosno gdje, postoje planovi za učinkovito rješavanje", istaknuo je.
 
"Ako gradovi nemaju planove za postupanje u slučaju nestašice, slučaj Cape Towna će se možda početi ponavljati i drugdje."
 
"Voda mora biti ono što povezuje, a ne sirovina koja će izazvati svjetski rat"
 
Forum se održava u osjetljivom trenutku za Brazil, koji ima 18 posto resursa pitke vode u svijetu. Sjeveroistok zemlje pogodila je najdulja suša u povijesti i Brasilia je ograničila potrošnju od siječnja 2017.
 
"Voda mora biti ono što povezuje zajednice i zemlje, a ne sirovina koja izaziva sljedeći svjetski rat, kao što ljudi govore. Forum će nastojati preporučiti dobru praksu, rješenja i iskustva", rekao je Medeiros.
 
Prvi važan događaj na forumu bit će u ponedjeljak kad UNESCO objavljuje godišnju studiju o stanju vodnih resursa u svijetu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara