U Brazilu pronađeni 4000 godina stari termitnjaci, pokrivaju površinu Britanije

U Brazilu pronađeni 4000 godina stari termitnjaci, pokrivaju površinu Britanije
Foto: Cell Press

ZNANSTVENICI su otkrili divovski kompleks termitnjaka na sjeveroistoku Brazila, javlja CNN. Kompleks se sastoji od 200 milijuna humaka, prostire se na površini veličine Velike Britanije, a star je blizu 4000 godina.

Iako se primijete na karti Google Earth, humci stožastog oblika i visine do 3 metra nisu tako lako uočljivi kada prolazite tim područjem jer ih prekriva suho i trnovito raslinje.

Kao da su iskopali 4000 piramida

„Kompleks termitnjaka sagradila je samo jedna vrsta termita koja je iskopala divovsku mrežu tunela kako bi lako i sigurno došla do suhog lišća, njihove glavne hrane“, rekao je entomolog Stephen Martin sa Sveučilišta Salford.

„Količina tla koju su iskopali termiti je nevjerojatna, kao da su iskopali 4000 piramida u Gizi. Ovaj kompleks je najveća struktura na svijetu koju je izgradila jedna vrsta insekata“, dodao je.

Znanstvenici su humke primijetili tek nakon raskrčivanja dijela terena zbog potrebe stvaranja pašnjaka. Analizirali su uzorke tla iz 11 termitnjaka i zaključili kako su građeni tijekom dugog vremenskog razdoblja. Neke humke termiti tek sada stvaraju, neki su stari više stotina godina, a neki i 3.820 godina.

Pravo biološko čudo

Humci nisu gnjezdilišta termita već su nakupine tla koje su insekti izbacili kao višak tijekom kopanja divovske mreže tunela.

Koristeći se tom mrežom tunela, termiti su imali pristup hrani.

„Nevjerojatno kako još dan danas možemo naići na do sada nepoznato biološko čudo, ovakve veličine i starosti, unutar kojeg još uvijek borave živi organizmi“, rekao je Stephen Martin.

Mnogo toga znanstvenici još tek trebaju istražiti, poput izgleda strukture gnijezda i postoji li posebna prostorija za maticu tj. kraljicu termita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara