Austrija diže ogradu na granici, barijerom zaprijetio i Cerar: U Hrvatsku ušlo 273.383 izbjeglica

Austrija diže ogradu na granici, barijerom zaprijetio i Cerar: U Hrvatsku ušlo 273.383 izbjeglica

Foto: FAH

OD POČETKA izbjegličke krize kroz Hrvatsku je prošlo 266.265 izbjeglica, javio je MUP. Od ponoći do 21 sat u Republiku Hrvatsku ušlo je 4871 migranata i izbjeglica, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1798 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije.

Tijek događaja:

22:30 U Hrvatsku je u srijedu do 21 sat ušlo 6.306 migranata, a od početka migracijske krize, 16. rujna u našu je državu ušlo 273.383 migranta, izvijestilo je večeras Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP).

U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno je 1.838 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak migrantskog i izbjegličkog vala 

u Hrvatsku iz Srbije, objavio je MUP RH.

20:55 Planove o zaštiti osjetljivijih sektora granice s Hrvatskom u slučaju krize Slovenija ima već više godina i to nije ništa novo, izjavio je u srijedu Boštjan Šefic, koordinator slovenske vlade za pitanja migrantske krize, tumačeći izjavu premijera Mire Cerara da će učiniti sve za zaštitu slovenskih nacionalnih interesa, pa i postaviti ogradu za zaštitu od migranata.

Šefic je na redovitom brifingu novinarima rekao da je Slovenija optimistična da će se dogovori i koordinacija država glede kontrole migrantskog vala poštovati, ali "ne i naivna", te da postoje razni scenariji, ali i već izrađeni planovi o zaštiti granice s Hrvatskom na osjetljivijim sektorima.

U slučaju pogoršanja stanja koje je trenutno dobro, to bi u prvom redu značilo pojačanu kontrolu na tzv. zelenoj granici, uključujući i razna tehnička sredstva, kako je ne bi ilegalno prelazili migranti, a onda i postavljanje prepreka na međunarodnim graničnim prijelazima kako bi se migrantski val bolje kontrolirao i usmjeravao, kazao je Šefic koji je demantirao neka nagađanja da je vlada ogradu za granicu već naručila u Poljskoj.

"Ništa nismo kupili i takve ograde u Sloveniji nema", rekao je.

19:48 U 13 dana od kako kroz Sloveniju teče drugi migrantski val u nju je ušlo ukupno 94.444 izbjeglica, a iz nje u Austriju prešlo njih 73.563, objavilo je u srijedu na internetskim stranicama slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Riječ je o stanju u 18 sati u srijedu, prema ne sasvim potpunoj evidenciji izvedenoj iz službenih postupaka, pripominje ministarstvo.

Unatoč suprotnim najavama Austrija je i u srijedu iz tranzitnog centra u Šentilju primala migrante, pa se popodne u šatorskom naselju u tom mjestu na granici s Austrijom nalazilo samo njih oko 25o, ali će i dalje pristizati novi iz prihvatnih centara na jugu države koji se na sjever prebacuju vlakovima i auutobusima.

Prema evidenciji slovenske policije najviše migranata iz Slovenije Austrija je primila prošlog četvrtka, njih 10.367, a u ponedjeljak također malo više od 10.000, dok je sve ostale dane izlazak migranata u Austriju bio znatno manji.

17:58 Sloveniju je u srijedu prispjelo pet njemačkih policajaca koji će kao potpora od sutra biti priključeni slovenskoj policiji na graničnom prijelazu Obrežje.

Kako je tom prigodom izjavio ravnatelj slovenske policije Marjan Fank, oni će Sloveniji pomagati u svladavanju izjbegličke krize.

"Najvažnije je da strani policajci vide prilike na terenu i o tome obavijeste svoje države", kazao je u izjavi novinarima Fank, dodavši da je to prilika da Europa shvati koliko teškoća ima Slovenija u reguliranju izbjegličkog vala koji krajnjim naporima i dalje kontrolira.

Slovenska vlada objavila je da joj je iz više europskih država ponuđena pomoć od oko 400 policajaca koji bi došli na slovensku južnu schengensku granicu.
Radi se o policajcima iz država Višegradske skupine, te Italiji, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj, no Slovenija tvrdi da se ne radi o suradnji u okviru Frontexa nego pomoći koja bi se regulirala putem bilateralnih sporazuma s tim državama.

Njemački policajci imat će u Sloveniji ovlasti slične onima kojima raspolažu slovenski policajci,  a po Fankovim je riječima dobro da će vidjeti pravo stanje na terenu i "širenje dezinformacija" koje se po njegovim riječima u Europi pojavljuju glede izbjegličke krize u Sloveniji.

17:16 Njemačka vlada u srijedu je suzdržano reagirala na najave Austrije da će na granici prema Sloveniji izgraditi ogradu, ali je jasno poručila kako podizanje ograda nije rješenje izbjegličke krize.

„Mi smo uvijek govorili da ne vjerujemo u to da se trenutni izbjeglički problem može riješiti gradnjom zidova ili ograda“, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na redovitoj konferenciji za tisak.

Seibert je time reagirao na vijesti iz Austrije koja je najavila kako na granici sa Slovenijom planira gradnju ograde kako bi zaustavila „neregulirani“ ulazak izbjeglica na njezino tlo.

16:30 Europska komisija ne želi komentirati najave iz Austrije o mogućnosti izgradnje "tehničkih prepreka" na granici sa Slovenijom kako bi olakšala kontrolu priljeva tisuća migranata i o tome nije dobila nikakvu službenu obavjest, izjavila je u srijedu glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

"Europska komisija nije obaviještena o takvim namjerama i ne želimo ih komentirati", rekla je Bertaud, upitana o izjavi austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.
 
Mikl-Leitner je rekla da bi te tehničke prepreke omogućile uredniji ulazak migranata, a ne bi značile zatvaranje granice.
 
Bertaud nije htjela komenirati ni najave da bi Slovenija zbog izbjegličke krize mogla zatražiti aktiviranje "klauzule solidarnosti" predviđene u članku 222 Ugovora o EU-u, koji predviđa zajedničko djelovanje u duhu solidarnosti, u situacijama poput terorističkog napada ili katastrofe prouzročene ljudskim ili prirodnim djelovanjem.
 
"Takav zahtjev nije podnesen i ne komentiramo nepotvrđene namjere", rekla je Bertaud.

16:15 Jučer uvedeni novi sustav prijevoza migranata u slovensku Dobovu vlakom, gdje se odmore, a onda s vlakom slovenskih željeznica odlaze u prihvatne centre i u Šentilj, gdje ih se registrira, "djeluje odlično", izjavio je u srijedu popodne na konferenciji za novinare državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

"Novi sustav djeluje odlično, postupci primanja izbjeglica jako su skraćeni, a sadašnjom suradnjom s Hrvatskom koja teče bez teškoća smo zadovoljni", kazao je Šefic.

Šefic se osvrnuo i na neke špekulacije da će Austrija zatvoriti svoju granicu prema Sloveniji za migrante te ocijenio da su netočne.

To se u javnosti procjenjivalo zbog izjava austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl Leitner kako se Austrija mora pripremati na mogućnost da dnevno na slovensku granicu dolazi i do 15.000 izbjeglica, zbog čega se priprema postavljanje višekilometarske ograde uz granični prijelaz Šentilj.

"Ne radi se o zatvaranju austrijske granice za migrante nego o postavljanju 'niske pregrade', kao uvjeta za bolju regulaciju njihovih prelazaka", kazao je Šefic koji u slovenskoj vladi djeluje kao glavni koordinator za izbjeglice.

13:50 U Dobovi je danas došlo do sukoba između policije i izbjeglica, a sve je netko snimio. Snimka je objavljena na Facebook stranici Are You Syrious? na kojoj za sve krive ponašanje policije i slovenskih vlasti. Opširnije

13:20 Ako se ne zaustavi priljev izbjeglica i Slovenija će podignuti ogradu na granici s Hrvatskom, kazao je slovenski premijer Miro Cerar, javlja AP. Nakon sastanka slovenskog nacionalnog vijeća Cerar je kazao da je Slovenija odmah spremna postaviti ogradu iako je na sastanku o "balkanskoj ruti" dogovorena bolja suradnja između zemalja koje se bore s izbjegličkom krizom.

13:10 Sa svježim informacijama iz Opatovca na svojoj Facebook stranici Are you Syrious oglasili su se volonteri koji tamo danima neumorno rade.

"Jutros smo, kao i ostale dane otkad smo prisutni u kampu Opatovac, sudjelovali na sastanku koordinacije NGO-a s drugim međunarodnim i nacionalnim organizacijama.

U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo 6346 izbjeglica, a izašlo 5676 izbjeglica. U kampu je trenutno 1330 izbjeglica, koje će vrlo brzo biti upućene na autobus te dalje prema Sloveniji.

Prema informacijama koje smo dobili na sastanku - izbjeglice više neće prevožene autobusima na slovensku granicu, već će se autobusi koristiti za prijevoz do željezničke stanice Tovarnik odakle će vlak direktno ići prema Sloveniji. Dakle, iz Tovarnika vlak direktno odlazi u Dobovu. Dobova će ujedno biti i jedino službeno mjesto ulaska za izbjeglice.

Jedan vagon može primiti od 120 do 160 osoba.

Jučer u vremenu od 19 h do danas 07 ujutro, otišla su 4 vlaka:

između 19 i 20 h - 1064 izbjeglica
između 22 i 23 h - 1180 izbjeglica
između 02 i 03 h - 1177 izbjeglica
između 06 i 07 h - 1184 izbjeglica

Vojska je popravila cestu prema željezničkoj stanici Tovarnik, a vatrogasci su oprali željezničku stanicu.

Ministarstvo zdravlja izvijestilo je da je tijekom posljednja 24 sata bilo 197 pregleda u ambulantama i 6 slučajeva upućenih u bolnicu. Zbog upućivanja u bolnicu neke izbjeglice se u kampu zadržavaju dulje, jer čekaju da njihovi prijatelji ili članovi obitelji budu pušteni iz bolnice - kako bi mogli nastaviti put zajedno dalje.

Ove nedjelje odvijat će se preseljenje u kamp Slavonski Brod - sve organizacije morat će svoje stvari preseliti u Slavonski Brod; a prvi sastanak između organizacija i institucija bit će održan u nedjelju 01.11. u 19 sati.

Prema informacijama samoorganiziranih volontera i volontera grupe Are U Syrious? saznajemo da se oko kampova u Sloveniji dijeli hrana, dok unutar kampova djeluje Crveni križ i slovenski NGOi. Javili su da je noćas oko 2000 osoba spavalo na otvorenom, 500 u šatorima, a 200 u zatvorenoj hali", stoji u priopćenju volontera na Facebook stranici Are you Syrious?

12:00 Slovenski nacionalni zavod za javno zdravstvo objavio je da za sada zbog izbjegličkog vala ne postoji opasnost za zdravlje stanovnika iako su među migrantima zabilježene bolesti poput tuberkuloze, hepatitisa A, pa i tifusa, prenosi Slovenska televizija.

Nakon inspekcije na području Brežica, gdje se zadržava veći broj migranata, taj institut je naveo da zdravlje stanovnika nije ugroženo, ali da postoji rizik za širenje zaraznih bolesti među samim izbjeglicama. Ako bi do toga došlo, to bi dodatno opteretilo zdravstvene djelatnike angažirane na pregledu izbjegličke populacije, među kojima do sada nije bilo oboljelih, ali su iscrpljeni višednevnim radom pa se sve više pozivaju u pomoć strani medicinari, ali i nezaposleni liječnici.

U nacionalnom institutu za javno zdravlje navode kako njihova epidemiološka služba djeluje 24 sata na dan te je uključena u sustav praćenja zaraznih bolesti na svjetskoj razini i u okviru europskog sustava brzog obavješćivanja. Po podacima zavoda, do sada su među izbjeglicama primijećeni slučajevi tuberkuloze i hepatitisa A, ali prevladavaju akutna crijevna oboljenja te različite virusne prehlade, no bilo je i slučajeva tuberkuloze, tifusa, kožnih bolesti, a pojavili su se i svrab i uši. Unatoč tome, ni u Sloveniji niti u drugim državama kroz koje migranti prolaze za sada nema vijesti o većim pojavama zaraza, navode u slovenskom zdravstvenom zavodu.

11:18 U protekla dvadeset i četiri sata u Hrvatsku je ušlo 5.700 izbjeglica i migranata, a od ponoći do 9 sati njih 2.700 te su u dva vlaka tijekom noći i prijepodneva odvezeni prema granici sa Slovenijom, potvrdio je novinarima u Opatovcu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

„Evidentno je da proteklih dana u Hrvatsku ualzi manje izbjeglica i migranta nego što je to bio slučaj donedavno kada ih je ulazilo po 10.000, a u subotu i 11.500“, rekao je Domagoj Džigumović dodavši kako je međutim potrebno da protekne najmanje desetak dana kako bi se moglo govoriti o trendu smanjenja broja izbjeglica.

„Mi smo i dalje u punoj priravnosti za mogućnost prijema i 10.000 osoba“, naglasio je glasnogovornik koji je izvijestio i da je u prihvatnom centru u Opatovcu u 10 sati bilo petstotinjak izbjeglica.

Na pitanje novinara o suradnji s srpskom policijom na prijelazu kod Bapske, Džigumović je kazao kako je suradnja dobra o čemu svjedoči i činjenica da na Bapskoj nema gužvi. „Čim nema gužvi, znači da je suradnja dobra. Sve osobe čim uđu preko Bapske smještaju se u autobuse i dovoze u prihvatni centar u Opatovcu“, rekao je.

Džigumović je također kazao kako se izbjeglice i migranti posljednja dva dana s istoka Hrvatske prema Sloveniji odvoze samo vlakovima, a prijevoz autobusima je obustavljen.

10:10 Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 2829 migranata i izbjeglica, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 581 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize u RH je ušlo 269.906 migranata i izbjeglica.

9:43 Austrijska ministrica unutarnjih poslova najavila je izgradnju ograde na granici prema Sloveniji, javlja AFP.


"Ogradu dižemo kako bismo osigurali organiziran i kontroliran ulazak u našu zemlju, ne kako bismo zatvorili granicu", rekla je ministrica Johanna Mikl-Leitner u razgovoru a radio O1. Tvrdi da su izbjeglice postale nestrpljive i agresivne u želji da što prije prijeđu granicu. Ministar obrane Gerald Klug također je rekao za Ö1 da je ograda postala potrebna kako bi osigurali kontrolu ulaska izbjeglica. Međutim, Klug smatra da treba voditi računa i o ljudima te je dodao da bodljikava žica kakvu Mađarska ima na granici nije rješenje.

8:30 Po dogovoru iz Bruxellesa, vlakovi s izbjeglicama idu prema Sloveniji direktno, a od jučer su četiri vlaka puna izbjegica stigla u zemlju izravno do postaje u Dobovi. Posljednji je stigao jutros oko 7 sati. U Sloveniju je u pomoć poslano i 50 hrvatskih policajaca, javlja HRT.

8:00 Skoro tri i pol tisuće migranata prebačeno je od jučer popodne do rano jutros u srijedu u Sloveniju izravno vlakom u Dobovu, s tri kompozicije Hrvatskih željeznica koje su izbjeglice dovezle iz istočne Slavonije, a riječ je o novom sustavu tranzita o kojemu su se ovih dana dogovorile policije dviju država.

Prvi takav vlak u Dobovu je došao jučer popodne sa 1 100 izbjeglica, a tijekom noćnih i jutarnjih sati
još dva.Slovenska policija potvrdila je da je komunkacija s hrvatskim kolegama mnogo bolja nego ranije i da je novi sustav dogovoren i funkcionira, a hoće li se s njime nastaviti i idućih dana ovisno je o situaciji na terenu, pa će se o tome među ostalim raspravljati na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao premijer Miro Cerar.

Novi je sustav prijelaza izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju mnogo humaniji prema samim izbjeglicama koji su ranije dovođeni blizu granice vlakom, a onda pješačili tri kilometra od željezničke postaje Sutla do Dobove, te nakon toga još četiri sata pješačili do Brežica radi postupka registracije, praćeni slovenskom policijom na konjima, a često su hladne noći morali provesti na otvorenom.

Dogovorom hrvatske i slovenske policije postupak je sada mnogo brži i prihvatljiviji za obje strane. Nakon izlaska iz vlaka u Dobovi, migranti uđu u grijani prostor, gdje im se ponudi okrjepa, a onda ulaze u vlak Slovenskih željeznica koji ih odvozi za Šentilj, gdje se i registriraju, te čekaju na prelazak u Austriju.

S novim se postupkom čini se slaže i sindikat slovenskih policajaca čiji se članovi tuže na iscrpljenost zbog dugotrajnog rada s migrantima, te produženog radnog vremana koje zbog izbjegličke krize zna trajati 17 ili čak 26 sati bez prekida, pa su ranije prijetili i štrajkom.

U slovenskoj policiji isključuju međutim mogućnost da bi se novi model tranzitiranja izbjeglica primijenio i na drugim željezničkim prijelazima dviju država jer je situacija i dalje vrlo fluidna, a prema nekim informacijama se i Austrija priprema na restrikcije u primanju migranata iz Slovenije, što se do sada nije dogodilo.

O mogućim "crnim scenarijima" koji bi zahtijevali slanje većeg broja vojnika na granicu s Hrvatskom ili čak postavljanje fizičkih barijera popodne će se odlučivati na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost, ali se ne očekuju posebno dramatične odluke, posebno zato jer će prva video-konferencija ovlaštenih predstavnika vlada na migrantskoj "balkanskoj ruti", kako je dogovoreno na mini-konferenciji u Bruxellesu, biti održana u četvrtak, kad će stanje s ispunjavanjem dogovorenog biti jasnije.

Slovenija očekuje financijsku pomoć EU

U međuvremenu Slovenija očekuje da će početi pristizati i jača financijska pomoć EU-a za njene napore s izbjeglicama, a danas bi u Sloveniju trebali prispjeti i prvi policajci koje je kao pomoć slovenskoj policiji na granici, zajedno s opremom, obećala Njemačka.

Prema jutrošnjim podacima slovenske policije u zemlju je u zadnjih 12 dana ušlo 89.789 izbjeglica i migranata, a u Austriju ih je prebačeno 63.715.
Slovenska policija upozorava međutim da nije riječ o posve ažuriranim i najtočnijim podacima.

Boštjan Šefic, slovenski koordinator za migrante, pohvalio je poboljšanu suradnju s hrvatskim vlastima.

Austrija će pak na granici sa Slovenijom izgraditi "tehničke prepreke" kako bi olakšala kontrolu tisuća izbjeglica koje im svakodnevno stižu na teritorij, rekla je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

U Europu je od početka godine stiglo više od 680 tisuća migranata s Bliskog istoka, iz Afrike i iz Azije.

Vlakovi tijekom noći putovali prema Sloveniji

Treći putnički vlak u pratnji hrvatske policije, u kojem je bilo 1185 izbjeglica, stigao oko 3 sata poslije ponoći na granični prijelaz za međunarodni željeznički promet Dobova, priopćila je slovenska policija iz Novoga Mesta.

Nakon policijske procedure te medicinske i humanitarne skrbi na graničnom prijelazu, migranti su u pratnji slovenskih policajaca nastavili put prema Šentilju.

U 5,30 sati u prihvatnom centru Brežice bilo je oko 2.800 stranaca, u privremenom centru u Dobovi oko 1800, a u novom prihvatnom centru u Dobovi oko 2.300 migranata, navodi slovenska policija.

Noćas neposredno poslije ponoći dovezeno je 1064 izbjeglica u Dobovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara