U Britaniji možda "krupno" uhićenje u vezi s terorizmom

BRITANIJI policija u lovu na međunarodne teroriste pritvorila je u četvrtak dvojicu muškaraca, a sigurnosni izvori kažu da je jedno od uhićenja "prilično krupno".

Pripadnici britanske protuterorističke službe uhitili su 24-godišnjega muškarca u gradu Gloucesteru.

"To bi mogla biti prilično krupna stvar", rekao je izvor iz te službe za Reuters.

Glasnogovornica policije rekla je da je taj muškarac uhićen "pod sumnjom za upletenost u angažiranje, pripremu ili poticanje na teroristička djela". Odveden je u policijsku postaju u obližnji Wilthshire.

Izvori kažu da je ta policijska operacija kulminacija višemjesečne istrage, ali ne žele ništa reći o tome što je uhićeni planirao.

U vezi s tim uhićenjem 24-godišnjega muškarca, za kojega se pretpostavlja da je musliman rođen u Britaniji, policija pretražuje i dvije lokacije u sjevernoengleskome gradu Blackbournu.

Protuterorističke snage uhitile su u četvrtak još jednoga muškarca, 39-godišnjaka u Manchesteru, objavio je Scotland Yard.

Prema tim izvorima, to uhićenje nije povezano s operacijom u Gloucesteru.

Šef britanskih policajaca Sir John Stevens nedavno je upozorio da je napad na Veliku Britaniju gotovo neizbježan, a prošli je tjedan rekao da će London u doglednoj budućnosti biti u stanju visoke pripravnosti kad je u pitanju terorizam.

Početkom ovoga mjeseca snage sigurnosti stavljene su u stanje pripravnosti zbog dojave o mogućem napadu Al Qaede.

Britanija, koja se zajedno sa Sjedinjenim Državama borila u Iraku, osigurala je 330 milijuna funti u ovogodišnjem proračunu za borbu protiv terorističkih prijetnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara