U Britaniji optužbe: Blair obmanuo parlament o iračkom oružju

BRITANSKI premijer Tony Blair (laburist) obmanuo je zastupnike tvrdeći prije ključnog glasovanja o napadu na Irak da Bagdad posjeduje oružje za masovno uništenje, piše u četvrtak britanski tisak prenoseći da su neki zastupnici najavili tužbe a među njima i oni iz redova premijerove stranke.

"Skandalozna" je izjava američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda da je Irak možda uništio oružje masovnog uništenja prije američko-britanske operacije, piše u četvrtak The Guardian (lijevi centar), podsjećajući na Rumsfeldov pokušaj objašnjenja dan u utorak pred analitičarima u New Yorku zašto ni 45 dana nakon završetka ratnih operacija još nije pronađeno oružje masovnog uništenja.

"Da je Rumsfeld vjerodostojan, izabran političar a ne neodgovorni hvalisavac, zacijelo bi osjetio da mora podnijeti ostavku", piše uvodničar.

Upravo oružje masovnog uništenja, kao prijetnju regiji i svijetu, američki predsjednik George W. Bush i Blair navodili su redovito kao glavni razlog za invaziju 20. ožujka na Irak kojim je svrgnut režim predsjednika Sadama Huseina.

Blair je, prije odlaska u Kuvajt te Irak, kamo je u srijedu stigao kao prvi zapadni čelnik nakon rata, kazao "da apsolutno nema dvojbe u postojanje oružja masonvog uništenja", piše The Independent.

List podsjeća da je u parlamentu, prije ključnog glasovanja o ratu Blair zastupnike uvjeravao da je "očito apsurdno" tvrditi da je Husein uništio oružje, uključujući 10.000 litara antraksa, gotovo 6.500 kemijskog streljiva te najmanje 80 tona smrtonosnih plinova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobunjeni laburisti prijete Blairu tužbom predsjedniku parlamenta zbog najvećeg zločina - obmanjivanja parlamenta, a najžešći među njima je Tony Benn, bivši laburistički ministar.

"Vjerujem da nam je premijer lagao i lagao i lagao. Čitav se rat temeljio na lažima i mislim da će dugoročna šteta biti nanesena demokraciji u Britaniji. Ako se ne može vjerovati u ono što su rekli ministri, čitav demokratski proces je ugrožen. Ne smijemo dopustiti laži u političke svrhe", rekao je Benn za radio LBC.

Zastupnici su "podržali rat na temelju laži". "Ako je točno da je Irak uništio oružje prije rata, to znači da je poštovao rezoluciju UN-a 1441", kazao je laburistički zastupnik Alan Simpson.

The Independent prenosi i izjavu bivšeg ministra vanjskih poslova Robina Cooka, protivnika rata u Iraku, da je Blairova tvrdnja da Sadam može oružje masovnog uništenja upotrijebiti u 45 minuta bila "očito lažna".

U četvrtak ujutro britanska vlada je zanijekala da je modificirala dosje o navodnom oružju masovnog uništenja kako bi on bio podoban za parlament.

BBC je ranije prenio izjavu visokog dužnosnika, koji je želio ostati neimenovan, a koji tvrdi da je Downing Street naredio uljepšavanje dosjea o Iraku prije nego li je bio predstavljen parlamentu 24. rujna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara