U brodogradilištu VIKTORU LENCU predan novi katamaran za RAPSKU PLOVIDBU

Novoizgrađeni katamaran "Sveti Kristofor" vrijedan 3,88 milijuna dolara danas je u brodogradilištu Viktoru Lencu predan naručitelju "Rapskoj plovidbi", a na navoz postavljena kobilica za gradnju broda istih karakteristika za istoga naručitelja.

Brod je izgrađen s 80 posto novca Rapske plovidbe (vlastiti novac i zajam) te 10 posto potpore Ministarstva pomorstva, prometa i veza.

Kuma broda je ministrica turizma Pave Župan Rusković, a brod i posadu je blagoslovio riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić.

Katamaran Sveti Kristofor može prevesti 48 automobila i 219 putnika, a prometovat će na između Jablanca na kopnu i Mišnjaka na otoku Rabu. Dugačak je 42, širok 15,6 m, konstruktivna je visina 3,6 m. Pogonski sustav ima dva vijka s fiksnim krilima i dva Cummins motora KTA 19-M3, svaki snage 477 kw. Brod je izgrađen je u ugovorenu roku pod nadzorom Hrvatskog registra brodova.

Podsjetivši da brodogradilište nastoji pozitivno riješiti nastalu krizu, direktor Damir Vrhovnik je kazao da su informacije da će vodeći dioničari (International Finance Corporation, Njemačka državna razvojna banka (DEG) i dvije tvrtke talijanskog poduzetnika Giancarla Zachella) napustiti brodogradilište špekulacije te iskazao uvjerenje da će pregovori o nastavku razvojnog ciklusa uskoro biti uspješno završeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dovršetak razvojnog projekta brodogradilištu su potrebna oko 43 milijuna dolara. Vlada je putem HBOR-a odobrila zajam od 17 milijuna dolara uz uvjet da dioničari osiguraju ostali novac. Pregovori s dioničarima o nastavku financiranja još traju.

Vrhovnik je naglasio da brodogradilište u 2003. planira ugovoriti poslove vrijedne oko 100 milijuna dolara i ostvariti poslove od oko 70 milijuna dolara. Ugovorena je gradnja platforma za plinsko polje Marica i pet platforma za plinsko polje IKA-IDA. U planu je sklapanje ugovora za preinaku platforme Labin, gradnju platforma Ivana K i Ivana C. U gradnji su dva nova broda - po jedan za Rapsku plovidbu i Jadroliniju, a ugovoreno je nekoliko poslova remonta i preinaka brodova, kazao je.

Po riječima direktora Rapske plovidbe Dragana Andrića ta tvrtka obnavlja flotu, pa će nakon izgradnje dva nova i prodaje dva starija plovila imati četiri trajekta prosječne starosti 12 godina.

(Hina) hšup mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara