U "Brodosplitu" potpisan novi kolektivni ugovor

PREDSJEDNIK Uprave ´Brodosplita´ Predrag Čudina potpisao je danas s predsjednicima Nezavisnog sindikata i Sindikata metalaca, Zvonkom Šegvićem i Vedranom Dragičevićem, novi kolektivni ugovor prema kojemu je osnovica plaće uvećana za 100 kuna, a u stotinu članaka ugovora ugrađen je čitav niz mehanizama za, kako je rečeno, bolju zaštitu na radu.

Predsjednik Uprave Čudina rekao je da zahvaljuje sindikatima na dobroj suradnji u tijeku pregovaranja jer taj ugovor, kako je kazao, donosi novu kvalitetu u skladu sa sadašnjim mogućnostima ´Brodosplita´.

Vlada je u kolovozu prošle godine, kada se odlučila na financijsku pomoć brodogradnji, upravama brodogradilišta dala zadatak da do kraja godine izrade nove kolektivne ugovore, ali je za takav posao trebalo više vremena, te je ugovor sada potpisan.

´Zato zahvaljujemo na strpljenju i podršci ministru gospodarstva Ljubi Jurčiću, a i Upravi Brodosplita na korektnosti´, kazao je Šegvić, predsjednik najvećeg sindikata u Brodosplitu.

´Osim povećanja plaće, uvećana je i naknada za obrok sa 300 na 415 kuna te u ugovor unesena obveza ručka u slučaju prekovremenog rada. Do sada se nažalost često događalo da radnici budu gladni jer su te novce čuvali da bi djeci mogli kupiti cipele pa bi cijeli dan na navozima bili iscrpljeni, što im je otežavalo rad i povećavalo opasnost od nesreća. Nakon tragedija koje su se nedavno dogodile u brodogradilištu odlučili smo znatno pojačati zaštitu na radu tako da povjerenik zaštite na radu bude jače uključen u praćenje svih procesa proizvodnje. Prema ugovoru, zabranjeno je raditi više od 40 sati prekovremeno tjedno, a uveli smo i kategoriju zaštite starijih i oboljelih radnika tako da ne mogu završiti na ulici´, kazao je Zvonko Šegvić.

Novi kolektivni ugovor posebno predviđa i pomoć djeci stradalih radnika, a ako troškovi života budu povećani za više od tri posto, postoji mogućnost korekcije danas potpisanog novog kolektivnog ugovora u ´Brodosplitu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara