U Brodsko-posavskoj županiji proglašena elementarna nepogoda

BRODSKO-posavski župan Mato Dorić proglasio je danas oko 14 sati elementarnu nepogodu zbog posljedica nezapamćene suše koja je pogodila i taj slavonski kraj.

Elemenatarna nepogoda proglašena je za ozimi i jari ječam, uljanu repicu, šećernu repu, raž, zob i pšenicu, na kojima se štete, po prvim procjenama, 50 do 80 posto. Oštećene su i povrtlarske kulture, a proizvođači se nadaju kako bi kiša najavljena za vikend bar djelomično mogla spasiti usjeve soje, suncokreta i kukuruza.

Zadnja obilna kiša u Brodsko-posavskoj županiji pala je u početku veljače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Tutek iz Sibinja uljanom je repicom i pivarskim ječmom zasijao 55 hektara, a nakon jučerašnjeg obilaska procijenio je da su štete 80-postotne. Seljaci tvrde kako je ugrožena i stočarska proizvodnja jer je, po riječima Martina Lučića iz Gundinaca, stanje djetelinsko-travne smjese porazno što će otežati prehranu stoke.

Budući da je upitna cjelokupna poljoprivredna proizvodnja, u slavonsko-baranjskom Hrvatskom seljačkom savezu smatraju kako Vlada mora izdvojiti više novca u proračunu za spas "tvornice pod vedrim nebom" od koje živi milijun ljudi.

Potpredsjednik Saveza Darko Grivičić na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu rekao je kako je dvadeset milijuna kuna predviđenih za naknadu štete od elementarnih nepogoda tek kap u moru. "Vlada mora odvojiti onoliko koliko je potrebno jer se ta obiteljska gospodarstva moraju sanirati", kazao je Grivičić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara