U Bruxellesu nagrađena dva projekta zaštite hrvatske kulturne baštine

DVA PROJEKTA zaštite hrvatske kulturne baštine nagrađena su u petak u Bruxellesu nagradom paneuropske organizacije za kulturnu baštinu "Europa nostra", priopćilo je hrvatsko veleposlanstvo u Bruxellesu.

Diplomom "Europa nostra" u kategoriji očuvanja arhitektonske baštine nagrađen je projekt obnove kapele svetog Ivana Orsina u Trogiru, a u kategoriji arheoloških nalazišta nagradu je dobilo nalazište iz brončanog doba na lokaciji Monkodonja kod Rovinja, navodi se u priopćenju.

Projekte je predložila "Croatia nostra", hrvatska članica te paneuropske organizacije, koja okuplja oko 220 nevladinih udruga koje se bave zaštitom kulturne baštine, a nagrade su primili voditelji projekata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nagradu je bilo predloženo ukupno 300 projekata iz 50 zemalja, a nagrađeno ih je 38.

Europska povjerenica za kulturu i obrazovanje Viviane Reding istaknula je prigodom dodjele nagrada kako napore vladinih i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom kulturne baštine svakako treba podržavati te izrazila nadu da će sadašnje i buduće članice Europske unije tome posvećivati veću pozornost.

U priopćenju se ističe kako su ove značajne nagrade osobito priznanje u naporima hrvatskih udruga i pojedinaca u očuvanju hrvatske i europske kulturne baštine. Dodaje se da je Hrvatskoj, kao potencijalnom kandidatu za članstvo u Europskoj uniji, ovo bila prigoda da istakne svoju europsku kulturnu pripadnost i skrb o svojoj baštini kao dijelu zajedničke europske kulturne baštine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara