U Budimpešti novi sukobi prosvjednika i policije

POLICIJA i prosvjednici ponovno su se u srijedu rano ujutro sukobili na budimpeštanskim ulicama, a policija je ispalila suzavac na mnoštvo koje je prosvjedovalo zbog premijerova priznanja da je lagao naciji.

Približno 500 prosvjednika izišlo je na glavnu ulicu u blizini stožera vladajuće Mađarske socijalističke stranke u srijedu oko 1.20 ujutro. Tražeći ostavku premijera Ferenca Gyurcsanya prosvjednici su bacali kamenje i palili kante za smeće.

Ranije tijekom večeri je nekih 10.000 ljudi na ulicama Budimpešte održalo mirni prosvjed na kojem je ponovljen zahtjev za ostavkom premijera, čiji je nedavno otkriveni govor pokazao kako je njegova stranka bezočno lagala narod o stanju mađarskog gospodarstva i vlastitim ciljevima prije parlamentarnih izbora u travnju.

Činilo se da kasnije nerede izaziva nekoliko maskiranih muškaraca, a mnoštvo je počelo rastjerivati 20 policajaca koji su izazvali paniku i ispalili suzavac. Prije toga policija je raspršila skupinu prosvjednika koji su bacali kamenje.

Gyurcsany je najavio da će policija rastjerivati prosvjede nakon što su zapaljeni automobili i nakon što su prosvjednici provalili u zgradu mađarske televizije u noći s ponedjeljka na utorak i izazvali sukob u kojemu je ozlijeđeno više od 150 osoba.

Prva izviješća govore kako je ove noći ozlijeđeno oko 50 ljudi, među kojima se nalaze i policajci. Također se tvrdi da se jedan od 102 policajca ozlijeđena u preksinoćnjim sukobima nalazi u kritičnom stanju.

Prosvjedi su počeli u nedjelju kad se doznalo za snimku govora koji je Gyurcsany u svibnju održao Mađarskoj socijalističkoj stranci i u kojemu je priznao da je lagao.

Gyurcsany je u utorak rekao da neće dati ostavku te da će nastaviti sa strogim i nepopularnim proračunskim reformama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara