U Cardiffu uklonjen kip bivšeg trgovca robljem

U Cardiffu uklonjen kip bivšeg trgovca robljem
Screenshot: Youtube/County of Prince Edward Public Archives

RADNICI u velškoj prijestolnici Cardiffu uklonili su u petak statuu velškog trgovca robljem i vojnog zapovjednika nakon što su vijećnici glavnog grada Walesa odlučili ukloniti njegov spomenik iz "dvorane heroja" u gradskoj vijećnici.

Vijećnici su podržali prijedlog prvog crnog gradonačelnika Cardiffa Dana De'Atha za uklanjanje spomenika Thomasu Pictonu zbog njegove "povezanosti s ropstvom i dokumentiranog mučenja tinejdžerice koja je uzeta u roblje na Karibima".

"Upućeni su javni pozivi, u jeku pokreta Black lives matter (Crni životi vrijede), za ponovno vrednovanje načina na koji se komemoriraju pojedinci iz britanske povijesti povezani s ropstvom", rekao je predsjednik skupštine, koju kontrolira opozicijska Laburistička stranka, Huw Thomas.

Važna gesta, ali ne može odvratiti od težeg zadatka

Thomas je rekao da je uklanjanje spomenika važna gesta, ali "ne može nas odvratiti od težeg zadatka ukazivanja na izazove s kojima se danas još uvijek suočavaju crnačke zajednice", dodao je.

Picton, rođen 1758., poznat je kao "Tiranin Trinidada".

Britanski sud osudio ga je prvotno 1806. zbog brutalnog upravljanja karipskim otokom Trinidad, ali je nakon žalbe presuda poništena.

Pictonov portret izložen je u dvorcu Windsor, jednoj od glavnih rezidencija kraljice Elizabete II.

Predmet suvremenih kontroverzi

Ispod Pictonova portreta bit će dodan natpis o tome da je njegovo "oštro upravljanje Trinidadom predmet suvremenih kontroverzi", prenijeli su prošloga tjedna britanski mediji.

Picton je britanski časnik s najvećim činom koji je izgubio život u Bitci kod Waterlooa 1815. 

Prosvjedi "Black lives matter" potaknuli su debatu o ulozi trgovine robljem i kolonijalizma u britanskoj povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara