U Češkoj izašao kalendar s nacistima, izazvao je bijes diljem zemlje

U Češkoj izašao kalendar s nacistima, izazvao je bijes diljem zemlje
Screenshot: Twitter

PRODAJA zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvala je bijes u Češkoj.

Potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača Naše vojsko u srijedu u Pragu.

Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a Reinharda Heydricha i Karla Hermanna Franka te Josefa Mengelea, monstruoznog liječnika iz koncentracijskog logora Auschwitz poznatog po stravičnim eksperimentima na logorašima.

Priprema se tužba

Savez židovskih zajednica u Češkoj namjerava podignuti tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca. Kažu da je to tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Christoph Israng, njemački veleposlanik u Češkoj, na Twitteru je izrazio gnušanje. "Proizvodi koji veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj povijesti su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da netko pravi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati", poručio je.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

Praško gradsko vijeće već je poništilo najam prodajnog mjesta u travnju navodeći etičke razloge.

Izdavač Naše vojsko u prošlosti je izazvao bijes prodajom šalica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu pa je slučaj odbacila. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara