koronavirus u svijet

U Češkoj najveći broj zaraženih u protekla četiri tjedna

U Češkoj najveći broj zaraženih u protekla četiri tjedna
Foto: EPA

BROJ novih slučajeva zaraze koronavirusom u Češkoj najveći je u četiri tjedna te se popeo iznad 100 prvi put ovaj mjesec, rečeno je u utorak iz ministarstva zdravstva.

Ministarstvo je reklo da je u ponedjeljak zabilježeno novih 111 slučajeva zaraze koronavirusom, zbog čega se ukupan broj zaraženih u zemlji popeo na 8586. Nisu prijavljene nove smrti, kojih je dosad bilo ukupno 297.

Češka, poput mnogih drugih država središnje Europe, zatvorila je škole, trgovine i granice kad se u ožujku počela širiti zaraza, dok se veliki broj ljudi u zemlji oporavio. 

Planiraju se relaksacije mjera

Vlasti proteklih tjedana rade na ponovnom pokretanju ekonomije otvarajući trgovine, kina, kazališta i restorane na otvorenom. Postoje planovi da  se sljedeći tjedan otvore i unutrašnji prostori restorana. 

Vlada također planira od 8. lipnja olakšati putovanja u i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija povoljna, u ponedjeljak je rekao ministar zdravstva Adam Vojtech. 

Ministar Vojteh je kazao kako je predložio da se od 8. lipnja liberalizira režim putovanja s državama koje se smatraju sigurnim od epidemije u što je uz Austriju i Slovačku uključena i Hrvatska, dok bi se sadašnja ograničenja zadržala u odnosu na državljane rizičnih zemalja čiji popis tek treba utvrditi, no vjerojatno je kako se to odnosi na Španjolsku, Italiju ili Francusku.

Česi među prvima zabranili ulazak u zemlju

Češka je bila među prvim europskim državama koje su u ožujku strancima zabranile ulazak u zemlju, a Česima putovanja u inozemstvo kako bi kontrolirala epidemiju prouzročenu koronavirusom.

Neka od ograničenja ukinuta su, no Češka još nije otvorila svoje granice za inozemne turiste, a od Čeha se traži da po povratku u zemlju pokažu negativni test na koronavirus ili u protivnom moraju u karantenu.

U tijeku su rasprave o otvaranju granica sa susjednim državama poput Austrije i Slovačke koje su također poduzele korake kako bi liberalizirale režim prelaska svojih granica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara