U četiri bolnice u Slavoniji svi ginekolozi odbijaju raditi pobačaje

U četiri bolnice u Slavoniji svi ginekolozi odbijaju raditi pobačaje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U HRVATSKOJ u pet, od ukupno 30 zdravstvenih ustanova ovlaštenih za zahvat pobačaja, nije moguće pronaći stručnjaka za legalno inducirani pobačaj jer se svi pozivaju na priziv savjesti.

U četiri bolnice u Slavoniji svi ginekolozi odbijaju raditi pobačaje

Od tih pet ustanova, četiri su u Slavoniji, a to su OB Virovitica (4 ginekologa), OŽB Požega (5 ginekologa), OŽB Našice (4 ginekologa) i OŽB Vinkovci (7 ginekologa), javlja Glas Slavonije.

U Virovitici, Vinkovcima i Požegi taj problem rješavaju angažmanom vanjskog suradnika, a pacijentice iz Našica pravo na to moraju potražiti u drugim gradovima.

U Osijeku je na Klinici za ginekologiju i opstetriciju od ukupno 23 liječnika specijalista ginekologije i opstetricije, njih 18 je iskoristilo svoje pravo pozvati se na priziv savjesti vezan uz obavljanje prekida trudnoće, a to je učinilo i šest anesteziologa od njih 56, ali nijedna primalja ili medicinska sestra/tehničar.

Priziv savjesti ženama onemogućava zajamčeno pravo na pobačaj 

Iako očigledno postoje problemi u dostupnosti zajamčenog prava na abortus u različitim dijelovima zemlje, i iako se već godinama govori o tome da dio ginekologa ima priziv savjesti za izvođenje abortusa u bolnicama, a da onda pobačaje vrše u privatnim klinikama, bez ikakvog priziva savjesti, ministar Kujundžić je prije mjesec dana branio ovaj institut. 

Reagirajući na informaciju da je u dubrovačkoj bolnici zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen na živo, Kujundžić je rekao da zdravstvenim djelatnicima treba omogućiti priziv savjesti.

Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.

U Hrvatskoj pravo na priziv savjesti zbog vjere imaju i - stomatolozi

S druge strane, ginekologinja Jasenka Grujić Koračin prije nekoliko je tjedana kazala je kako prizivu savjesti nema mjesta u medicini. Ona je s još nekoliko kolega pokrenula inicijativu za reguliranje priziva savjesti.

"Naš zakon koji je na snazi još iz 1978. godine je jako dobar zakon. On omogućuje prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće od začeća na zahtjev. Nakon toga u posebnim indikacijama. Međutim, tu se je ispriječio taj tzv. institut priziva savjesti. To je zapravo odbijanje vršenja standardnih postupaka u medicini", kazala je ginekologinja Grujić Koračin gostujući u emisiji RTL Direkt.

Inače, kako smo pisali, u Hrvatskoj osim liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti kad žene dođu na abortus, te ljekarnika koji se na isti pozivaju kad ženama trebaju izdati kontracepcijske pilule, pravo na priziv savjesti zbog vjere imaju i - stomatolozi. Nejasno je zašto. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara