U CIJELOJ ITALIJI PROSVJEDI PROTIV RATA

U gotovo svim talijanskim gradovima u nedjelju se ponovo održavaju mirovne manifestacije u znak protivljenja ratu u Iraku. L

Organizacija "Zaustavimo rat", kao i protuglobalističke, sindikalne i druge mirotvorne skupine organizirale su prosvjedne povorke kroz talijanske gradove, zaposjedali i blokirali ulice, ležeći na trgovima i pločnicima glumili poginule u ratu, te glasno zahtijevali prekid rata u Iraku.

Kod američkih baza blizu Vicenze i Pise izbile su i napetosti, kad su demonstranti simbolički prerezali žice ograde oko baze.

U Rimu je 14 mostova obavijeno crnom trakom u znak žalosti zbog poginulih u ratu, a na cestama koje vode do luke u Livornu, kuda prolaze američki vojni kamioni s opremom za Irak, pacifisti su se organizirali u kolone s automobilima i sporom vožnjom koče vojni transport.

Talijanski premijer vlade desnog centra i pristaša američke politike u Iraku, Silvio Berlusconi, ponovno je napao pacifiste, posebno se obrušivši na povezanost s ljevičarima. Iz Portofina, gdje provodi vikend, Berlusconi je izjavio kako crvene komunističke zastave simboliziraju sve drugo samo ne mirotvorstvo.

"Te su zastave crvene jer su umrljane krvlju stotina milijuna nevinih ljudi i mislim da njihovo pridruživanje barjacima mira zapravo znači psovanje po miru", rekao je Berlusconi aludirajući na progone i žrtve totalitarnih režima, te upozorio da će "protuamerički osjećaji oporbe vratiti Italiju 30 godina unatrag".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara