U Crnoj Gori proglašena epidemija u 5 općina nakon razbuktavanja virusa

U Crnoj Gori proglašena epidemija u 5 općina nakon razbuktavanja virusa
Foto: EPA

MINISTARSTVO zdravstva Crne Gore proglasilo je u utorak epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje zbog sve većeg broja oboljelih od covida-19, a Institut za javno zdravlje izvijestio je o 66 novih slučajeva zaraze koronavirusom u zemlji, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu, i dvije preminule osobe.  

Za nešto više od tri tjedna u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo.

„Trenutno je u Crnoj Gori 90 aktivno oboljelih na 100 tisuća stanovnika“, priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Najgore na sjeveru Crne Gore

Za crnogorske epidemiologe naročito je teška situacija na sjeveru zemlje gdje je, kako je priopćeno, sve veći broj oboljelih i ne mogu pouzdano identificirati izvor infekcije. Zbog zbog toga je proglašena epidemija u pet općina tog područja na granici sa Srbijom, gdje su danas preminule još dvije osobe oboljele od covida-19.

„To što sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano identificirati izvor zaraze ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je crnogorsko nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti dalo suglasnost ministarstvu zdravstva da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji općina: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusine“, priopćeno je iz crnogorske vlade.   

Stroge epidemiološke mjere barem još dva tjedna

Nacionalno koordinacijsko tijelo produžilo je u utorak navečer stroge epidemiološke mjere za taj dio Crne Gore za još dva tjedna. 

Crna Gora, koja je postala prva korona free država u Europi, proglasila je kraj epidemije u zemlji 2. lipnja, nakon što 28 dana nije bilo novih slučajeva zaraze.

Drugi val zaraze počeo je 14. lipnja, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na nogometnoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene zvezde. Nešto kasnije novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara