KORONAVIRUS U SVIJETU

U Crnoj Gori ukinuto obavezno nošenje maske

U Crnoj Gori ukinuto obavezno nošenje maske
Ilustracija: EPA

CRNOGORSKO Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti ukinulo je mjeru obveznog nošenje zaštitnih maski u većini zatvorenih javnih prostora, čime je napravljen veliki korak ka normalizaciji života dva i pol mjeseca nakon što je 17. ožujka u toj državi potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Zaštitne maske su ostale obvezne za zaposlene i pacijente u javnim i privatnim zdravstvenim  ustanovama, domovima za starije, zaposlene u vrtićima te za putnike vozilima javnog prijevoza.

Crnogorska vlada donijela je i odluku da od ponedjeljka prestaje vrijediti mjera kojom je jednom od roditelja djece mlađe od 11 godina odobreno plaćeno odsustvo s posla jer su od jučer ponovo počeli raditi vrtići. Tu mjeru crnogorske vlasti donijele su sredinom ožujka, nekoliko dana prije nego što je u Crnoj Gori potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

Crna Gora je prva „corona free“ država u Europi koja je 2. lipnja, nakon što 28 dana uzastopce nije zabilježila novi slučaj zaraze covidom-19, proglasila kraj epidemije.      

Udar na ekonomiju

Crnogorski premijer Duško Marković priopćio je da je Crna Gora u ovom trenutku otvorila granice sa 131 zemljom, u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa ispod 25 na 100  tisuća stanovnika, istaknuvši da njegova država, čuvajući epidemiološku situaciju, stvara pretpostavke za početak turističke sezone i što bolju valorizaciju turističkog potencijala

„Država je spremna i uradila je sve što je do nje: obranili smo se od virusa, zaštitili smo naše građane i otvorili granice prema svim zemljama čiji su epidemiološki kriteriji slični našim“, priopćio je Marković tijekom događaja “Otvoreno s Premijerom” koji tradicionalno organizira Američka privredna komora u Crnoj Gori.

Marković je, upitan o predstojećoj turističkoj sezoni, priznao da je čitava situacija zabrinjavajuća i da predstavlja veliki udar na crnogorsku ekonomiju.

„Zemlje i dalje drže zatvorene svoje granice. Postoji pojedinačno otvaranje bez širih i većih mogućnosti. Nema koordiniranog i usuglašenog pristupa kada je u pitanju Europska unija ni unutar EU, a posebno u odnosu na treće zemlje. Tako da u ovom trenutku rezultat koji ima Crna Gora kao prva i jedina 'corona free' destinacija ne daje nam dobre nade da turizam ima šanse u ovoj godini. Ali mi se nećemo predati”, rekao je Marković.

Među državama koje nisu u potpunosti otvorile granice s Crnom Gorom je i Hrvatska, koja nije, kako je tijekom posjeta Podgorici rekao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, otvorila granicu sa susjednom državom jer se uskladila s europskom politikom po pitanju granica u okviru borbe protiv koronavirusa. EU je, naime, preporučio da se granice prema trećim zemljama ne otvaraju prije 15. lipnja

Prema projekciji crnogorske vlade, crnogorsko gospodarstvo u ovoj godini će pasti 6,8 posto, dok će pad prihoda u turizmu iznositi oko 40 posto.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara