U Crnoj Gori zabranjen rad nedjeljom: Danas je prva da trgovine ne rade

U Crnoj Gori zabranjen rad nedjeljom: Danas je prva da trgovine ne rade
Foto: 123rf

DANAS je prva neradna nedjelja za crnogorske trgovine. No, koliko dugo će tako biti, tek će se vidjeti.

Naime, Sindikat poslodavaca Crne Gore podnio je Ustavnom sudu Zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona kojim je propisano da trgovine na malo i veliko ne smiju raditi nedjeljom te u dane praznika. Takav zakon je usvojen u srpnju, a iz Sindikata poslodavaca za crnogorske Vijesti su kazali da smatraju da su ti propisi u suprotnosti da s Ustavom Crne Gore koje jamči slobodu poduzetništva koja se može ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili sigurnosti i obrane Crne Gore.

Zabranu rada nedjeljom tražili su sindikati, a vladi je to predložio Odbor za trgovinu.

Protiv su bili veliki trgovački centri koji su navodili da tijekom vikenda imaju najveću zaradu i da bi im neradne nedjelja značajno smanjila prihode.

Govorili su i o mogućim smanjivanjima broja radnika i tražili da budu uvršteni među izuzetke.

Oni koji su predložili zabranu rada očekuju da će potrošači trgovinu nedjeljom obavljati nekim drugim danom i da neće doći do pada ukupnog prometa. Smatraju i da neće doći do smanjenja broja zaposlenih, kao i da će uvođenjem stalnog neradnog dana radnici biti zadovoljniji, a time i produktivniji.

U crnogorskim trgovinama radi oko 40 tisuća radnika, odnosno svaki peti zaposleni. Izuzeci od ovog zakona (oni koji će i dalje moći raditi nedjeljom i praznicima) su apoteke, pekare, tržnice, benzinske pumpe, trgovine s pogrebnom opremom, cvjećare, kiosci za tisak, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, željezničkih i autobusnih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara