U Crnoj Gori zbog neradne nedjelje krenuli otkazi

U Crnoj Gori zbog neradne nedjelje krenuli otkazi
Foto: Facebook/Delta City

NAKON tri mjeseca primjene zakona po kojem je nedjelja neradni dan u Crnoj Gori šoping-centar Delta City otpustio je više od 80 radnika i zabilježio pad prometa od 18 posto. Kako su objavile Vijesti.me, iz šoping centra koji se nalazi u Podgorici priopćili su da će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati sukladno procesu optimizacije radnih mjesta "koji je još uvijek u toku". Pad prometa pritom se odnosi na dućane odjeće, obuće i modnih dodataka, a nije zabilježen kod supermarketa.

U tom šoping-centru primijetili su da građani Podgorice i Crne Gore nedjeljom odlaze u šoping u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje nedjeljom rade trgovine s modnim artiklima.

Tvrtke koje upravljaju šoping-centrima u Crnoj Gori tražile su od udruženja poslodavaca da zatraži ocjenu ustavnosti ovog zakona. Pritom ističu da su šoping-centri u svim državama regije i u većini europskih zemalja izuzeti od zabrane rada vikendom.

Zatražena ocjena ustavnosti

Crnogorske Vijesti.me također navode kako je Hrvatska dva puta pokušala zakonom zabraniti rad nedjeljom, ali je Ustavni sud oba puta poništavao te zabrane zbog narušavanja slobode poduzetništva.

Crnogorski Ustavni sud je pribavio mišljenja potrebna za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se nedjelja i državni praznici uvode kao neradni dani, tako da bi se odlučivanje o ovoj inicijativi moglo naći već na nekoj od sljedećih sjednica Ustavnog suda u Podgorici.

Prema važećem zakonu, definirani su izuzeci koji će i dalje moći raditi ovim danima - ljekarne, pekare, tržnice, benzinske postaje, prodavaonice pogrebne opreme, cvjećarnice, kiosci tiska, poljoprivredne ljekarne, maloprodajni objekti unutar zračnih luka, luka, željezničkih i autobuskih postaja, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko. Nakon stupanja na snagu javili su se prvi problemi jer su benzinske postaje u svojim maloprodajnim objektima počele prodavati robu široke potrošnje pa i pakiranu hranu te su time postale trgovine koje rade nedjeljom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara