U đakovačkoj katedrali izložen kip Gospe Aljmaške koju je okrunio Sv. Otac

U ĐAKOVAČKOJ katedrali danas je izložen zavjetni kip aljmaške Gospe od Utočišta koji je na euharistijskome slavlju u Osijeku okrunio i blagoslovio papa Ivan Pavao II.

Cijeli dan, a posebice večeras, u đakovačku su katedralu dolazili mnogobrojni vjernici koji su se molili ispred kipa aljmaške Gospe, postavljenog blizu glavnog oltara, na kojemu stoji Uskrsna svijeća.

Kip Gospe od Utočišta spašen je iz aljmaške crkve, izgrađene godine 1704. i srušene u Domovinskom ratu uoči Dana mrtvih 1992. Kip je u Beču dao napraviti biskup Strossmayer i darovao ga je Svetištu 1857.

Zajedno s prognanim Aljmašima, Daljcima, Erdučanima i ostalima, kip aljmaške Gospe bio je u Domu sv. Vinka u Osijeku sve do povratka u Aljmaš 1. kolovoza 1998. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aljmaški župnik Ante Markić, upravitelj velikog Svetiša Gospe od Utočišta rekao je večeras za Hinu kako su "danas u Đakovo hodočastili brojni vjernici da se poklone zavjetnom kipu koji je svojom rukom okrunio i blagoslovio Sveti Otac".

Nakon 7. lipnja, kada je kip blagoslovljen i okrunjen, u Aljmaš dolaze hodočasnici iz cijele Hrvatske kako bi ga vidjeli, rekao je župnik Markić.

Gospin kip će nakon predstavljanja u đakovačkoj katedrali ovih dana biti ponovno u aljmaškome Svetištu, gdje za desetak dana treba biti gotova nova crkva Gospe od Utočišta, rekao je župnik Markić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara