U drugoj noći nereda ozlijeđeno 60 francuskih policajaca, 5 kritično

DRUGU noć zaredom u pariškim predgrađima, pretežno nastanjenim muslimanskim imigrantima, traju neredi, a u kojima je prema najnovijim podacima ozlijeđeno 60 policajaca, od čega 5 kritično.

Neredi su preksinoć započeli u sjevernom pariškom predgrađu Villiers-les-Bel, a povod je bila pogibija dvojice tinejdžera čiji se motocikl sudario s policijskim vozilom.

U neredima sudjeluju imigranti arapskog i afričkog podrijetla, a policija se napada kamenjem, Molotovljevim koktelima, a odnedavno i vatrenim oružjem. Michelle Alliot-Marie, francuska ministrica unutarnjih poslova, izjavila je kako vjeruje da su neredi dugo pripremani i organizirani.

Nasilje se širi na pet gradova u francuskom departmanu Val d'Oise, sjeverno od Pariza. U sinoćnjim neredima su zapaljene dvije škole, jedna knjižnica  te nekoliko trgovina.

Neredi započeti u nedjelju su najveći od onih koji su započeli prije dvije godine te se proširili na cijelu Francusku pa i neke susjedne europske zemlje gdje žive muslimanski imigranti. Tada je spaljeno na tisuće automobila, a zabilježene su i ljudske žrtve.

Franacuska ljevica je tada za izbijanje nereda optužila tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja i njegovu "tvrdu" politiku prema kriminalu koji caruje u siromašnim imigrantskim predgrađima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara