U Dubrovniku otvoren židovski muzej

U ŽIDOVSKOJ općini Dubrovnik i njezinoj sinagogi danas je otvoren Židovski muzej, prvi u Hrvatskoj, a svečana ceremonija otvorenja tek slijedi budući da se očekuje dolazak brojnih uzvanika iz Hrvatske i inozemstva, najavila je na konferencija za novinare predsjednica Židovske općine Sabrina Horović.

Podsjetila je da je ideja o uređenju muzeja nastala u vrijeme restauriranja dubrovačke sinagoge, godine 1997.

Izloženi su najvrjedniji vjerski predmeti koji predstavljaju baštinu dubrovačkih Židova, među kojima svete knjige Tore, iz 13. stoljeća, koje su Židovi sefardi donijeli sa sobom nakon progona iz Španjolske 1492., zatim Tora iz 17. stoljeća.

Izloženi su i primjerci sinagogskog tekstila iz razdoblja 17. do 19. stoljeća, nastali u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i srednjoj Europi, te primjerci sinagogskog srebra također većina iz 17. do 19. stoljeća, kao što su krune za Toru, Rimonimi, Tasovi, jad, Kiduš čaša, Hanukia.

Tu su i molitvenici za različite prigode, pečat Židovske općine, te među ostalima originalni popis žrtava velikoga potresa u Dubrovniku godine 1667., kao i pismo Mosesa Montefiorea, poznatog židovskog prvaka i filantropa, poslano Židovskoj općini Dubrovnik godine 1883.

U posebnom dijelu Židovskog muzeja izložene su preslike arhivskih dokumenata o povijesti Židova u Dubrovniku, a posebnu cjelinu predstavljaju i izloženi dokumenti koji se odnose na stradanje Židova u Dubrovniku za vrijeme holokausta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno mjesto u ovom dijelu ima spomen-ploča s imenima 27 članova Židovske općine Dubrovnik, žrtava holokausta.

Predsjednica Židovske općine Dubrovnik posebno je podsjetila na velike zasluge dugogodišnjeg predsjednika te židovske općine, pokojnog dr. Bruno Horovića, koji je učinio velike napore za otvorenje muzeja, kao i da izloženi vjerski predmeti, svojedobno posuđeni za izložbu u SAD-u, budu vraćeni Židovskoj općini Dubrovnik.

Svi izloženi predmeti u Židovskom muzeju isključivo su vlasništvo Židovske općine Dubrovnik.

Izgradnja i uređenje Muzeja ostvareni su uz financijsku potporu Vlade RH, odnosno Ministarstva kulture i Američke židovske organizacije za pomoć "Joint".

Na konferenciji za novinare nazočni su bili i dopredsjednica Židovske općine Dubrovnik Mirjam Ferera, tajnica općine Blanka Danon Kurpjel, te povjesničarka umjetnosti i autorica muzejskog postava Karmen Gagro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara