U epidemiji ospica na Samoi umrlo više od 50-ero djece mlađe od četiri godine

U epidemiji ospica na Samoi umrlo više od 50-ero djece mlađe od četiri godine
Foto:EPA

NAJMANJE 53 osobe, uglavnom djece, umrle su na Samoi u epidemiji ospica od početka prošlog mjeseca unatoč uvođenju izvanrednog stanja u zemlji, objavila je vlada tog pacifičkog otoka.

Prema najnovijim podacima objavljenim u ponedjeljak, od izbijanja epidemije zabilježeno je 3728 slučajeva te zarazne bolesti, objavilo je samoansko Ministarstvo zdravstva. Gotovo svi umrli su djeca mlađa od četiri godine.

Samo u posljednja 24 sata zabilježeno je pet smrtnih slučajeva i 198 novozaraženih, objavila je vlada. Od sredine studenoga na Samoi su na snazi mjere izvanrednog stanja. Sve škole i sva sveučilišta su zatvoreni, a svima mlađima od 19 godina zabranjena su javna okupljanja.

Niska stopa procijepljenosti

Vjeruje se da je epidemija ospica na Pacifiku izbila u Novom Zelandu proširivši se kasnije na druge zemlje poput Tonge, Samoe i Fijija.

Samoa je najteže pogođena zbog niske stope procijepljenosti protiv ospica od samo 28 do 40 posto, objavio je UNICEF. Od početka epidemije vlada je potrošila milijune dolara na kampanju masovnog cijepljenja te je u međuvremenu cijepljena četvrtina populacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara