KORONAVIRUS

U Europi počelo kliničko ispitivanje lijekova za koronavirus

U Europi počelo kliničko ispitivanje lijekova za koronavirus
Ilustracija: EPA

JUČER je u najmanje sedam europskih zemalja počelo europsko kliničko ispitivanje tijekom kojeg će se ispitati četiri eksperimentalna lijeka za koronavirus na ukupno 3200 pacijenata, priopćilo je francusko ministarstvo zdravstva.

Četiri lijeka koja će se ispitati na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potonji se  može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u priopćenju INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lijek koji je prethodno testiran za liječenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija Gilead Sciences, a na njemu radi od 2009.

Liječenjem će se obuhvatiti više od 3000 pacijenata

Klorokin je široko propisivan lijek protiv malarije koji je nakon Drugog svjetskog rata odobrio FDA. Lopinavir u kombinaciji s ritonavirom dobro djeluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi biti djelotvoran u liječenju koronavirusa.

"Liječenjem će se obuhvatiti 3200 pacijenata u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj, a možda i u drugim zemljama, pa tako najmanje 800 u Francuskoj koji su hospitalizirani zbog infekcije Covidom-19", dodaje francuski institut za medicinsko istraživanja.

Otkako se u Kini pojavio koronavirus, Didier Raoult, ravnatelj IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti. Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih liječnika koji misle da ispitivanje koje je proveo na 24 pacijenta ne odgovara svim potrebnim kriterijima.

Drugo međunarodno ispitivanje provest će se pod pokroviteljstvom Međunarodne zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom Solidarnost, navodi INSERM.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara