U Europu bez HDZ-a!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

ČEMU licitiranje. Čemu zavlačenje. Čemu postavljanje općenitih zahtjeva i dalekosežnih uvjeta. Kad bi se glavni uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju trebao svesti na jedno: odlazak HDZ-a s vlasti.

Dok se taj uvjet ne ispuni, nema smisla ima postavljati nove: vladavinu prava, pošteno pravosuđe, slobodne medije, transparentne izbore, zakonsku privatizaciju...  Kad je upravo HDZ glavni kočničar tih ključnih reformi i prepreka ispunjavanju suštinskih uvjeta - ne samo za puko pristupanje Hrvatske EU, već za njezinu transformaciju u modernu europsku državu.

Tko će treći puta vjerovati HDZ-a?

A ne u državu kojom se vlada pomoću crnih fondova, a odgovornost mjeri stranačkom iskaznicom. Ne u državu u kojoj se optužnice sastavljaju u medijima, a presude određuju mahanjem Šeksova malog prsta. Ne u državu u kojoj premijerka upravlja medijima, a novinare "poziva na odgovornost". O privatizaciji da se i ne govori.

Uglavnom, HDZ je već u dva navrata izigrao europsko povjerenje, zašto bi mu trebalo vjerovati treći put? Povjerenje su iznevjerili i Franjo Tuđman i Ivo Sanader, pa što nam garantira da će ga ispuniti Jadranka Kosor?

Ako se HDZ odrekao svega, neka se odrekne vlasti

Ako se HDZ za članstvo u Europskoj uniji bio spreman odreći ratnih zločinaca, generala, nacionalizma, teritorijalnog mora, ustaštva i Sanadera, onda bi se u nacionalnom interesu mogao odreći i onoga do čega mu je najviše stalo - vlasti. Bio bi to potez za pamćenje. I najozbiljnije jamstvo da HDZ misli ozbiljno.

Kakvog bi uopće smisla imalo primiti HDZ u Europsku uniju? Kakva bi to poruka bila da ovakav HDZ nakon svega što se dogodilo ostvari najveći strateški interes i vjekovni san svih Hrvata o punopravnom članstvu u zajednici europskih naroda? Nije li u zadnja dva desetljeća pokazao kako gleda na europeizaciju Hrvatske? Zaboga, najveći Europejac postao je najveći zlotvor! Pa neće valjda Bruxelles sada vjerovati njegovoj zapisničarki...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kleptoman čuva dragulje

Uglavnom, nelogično je tražiti od hrvatskih vlast da ispune upravo one stanarde koje je vladajuća stranka desetljećima rušila i još uvijek ih ruši. To je kao da tražite kleptomana da vam čuva obiteljske dragulje.

Može Kosor napisati neke zakone, privatizirati neka brodogradilišta, uhapsiti neke ljude, dogovoriti neku granicu, ali isto tako je i Sanader uhapsio neke generale, osudio neke zločince, zatvorio neke mafijaše, kupio neke Srbe i prodao neke tvrtke, pa vidimo dokle je to dovelo.

Do pljačkanja javnih poduzeća, crnih fondova, podmićivanja koalicijskih partnera, lažiranja izbora, manipulacije medijima, da sad ne nabrajamo cijelu litaniju. A bio je tako velika uzdanica Europe. "Hristos se rodi" i sve to.

Ne treba vjerovati Kosoričinim obećanjima

Sada je njegova nasljednica nova uzdanica. Optuživanje Sanadera i sve to. Ali i ona ima sklonost prema kontroliranju medija, krojenju optužnica, dirigiranju pravosuđem, građenju kulta ličnosti,  pa ne treba sva njezina obećanja uzeti zdravo za gotovo. Toga je očito svjestan Hannes Swoboda kad kaže da "treba zadržati jak pritisak na Hrvatsku".

Međutim, bilo bi još bolje postaviti joj ultimativni uvjet: možete u EU, ali bez HDZ-a. Pa da vidimo onda do čega je Kosorici više stalo - do vlasti ili do Hrvatske?

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara