U Francuskoj raspuštene tri muslimanske udruge osumnjičene za radikalizaciju i novačenje džihadista

U Francuskoj raspuštene tri muslimanske udruge osumnjičene za radikalizaciju i novačenje džihadista

Foto: 123rf

U FRANCUSKOJ su prvi put nakon džihadističkih napada na Pariz 13. studenoga, raspuštene tri muslimanske udruge iz pariške regije koje se sumnjiči za radikalizaciju i novačenje džihadista, izvijestila je vlada.

"Odlučeno je da se raspuste tri muslimanske kulturne udruge zbog izjava njihovih vođa u posljednjih nekoliko godina u kojima su vjernike pozivali na mržnju i džihad", rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

"U našoj državi nema mjesta za strukture koje provociraju, pozivaju na terorizam ili na mržnju", kazao je.

Udruge su djelovale kao jezgro džamije u Lagny-sur-Marne, koja se predstavljala kao salafistička, a nakon pretresa u prosincu je zatvorena.

Glasnogovornik vlade Stephane Le Foll rekao da je jedna od udruga djelovala pod nazivom "Povratak izvorima", dok je druga predstavljala muslimansku udrugu u mjestu Lagny-sur-Marne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prva mjera raspuštanja udruga koje su djelovale u džamijama nakon uspostave izvanrednog stanja poslije napada 13. studenoga.

Zbog radikalizacije zatvorena i džamija

Ostale džamije i prostori u kojima se muslimanski vjernici okupljaju na molitvi zatvoreni su samo za trajanja izvanrednog stanja koje završava krajem veljače. Grupe koje s njima surađuju nisu raspuštene.

Odluka o raspuštanju, koju može donijeti samo Vijeće ministara, donesena je 2. prosinca, nakon policijske akcije čiji je cilj bila džamija u Lagnyju. Tada je zaplijenjeno streljivo za kalašnjikove, promidžbeni video materijali i "obrazovni materijal", a džamija je zatvorena zbog radikalizacije, što je presedan.

Salafističkom imamu Mohamedu Hamumiju (34), koji je džamiju vodio do odlaska u Egipat krajem 2014., predbacuje se da je imao "veliku ulogu u indoktrinaciji i novačenju volontera za džihad u Siriji".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara