U Francuskoj započinje proces desetljeća: Suđenje bivšem premijeru

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

U FRANCUSKOJ danas započinje "suđenje desetljeća" protiv bivšeg francuskog premijera Dominiquea de Villepina zbog klevete sadašnjeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Villepin je od srpnja 2007. godine bio pod istragom u aferi Clearstream u kojoj je osumnjičen zbog urote s ciljem klevete predsjednika Nicolasa Sarkozyja u trenu kad su se obojica borila za predsjednički položaj.

Lažni popis osobnih računa u Luksemburgu

De Villepin je osumnjičen da je 2004. godine sudjelovao u objavljivanju lažnog popisa osobnih računa u luksemburškoj banci Clearstream, na koje je, navodno, polagan novac od provizija za prodaju francuskih vojnih brodova Tajvanu 1991. godine. Na popisu vlasnika tih računa je bio i tadašnji ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy, uz još četvero osumnjičenih, prenosi AFP.


Osim protiv 55-godišnjeg de Villepina, suđenje se vodi i protiv četvorice osumnjičenih među kojima su Jean-Louis Gergorin nekadašnji potpredsjednik koncerna EADS koji je omogućio da lažni popis iziđe u javnost, njegovom poslovnom partneru Imadu Lahoudu, bivšem savjetniku uprave Florianu Bourgesu i novinaru Denisu Robertu.

Sarkozy utječe na rad suda

De Villepin, kojemu u slučaju presude prijeti petogodišnja zatvorska kazna i novčana kazna od 45 tisuća eura i dalje ustrajno negira optužbe i tvrdi da do suđenja nikada ne bi ni došlo da se Sarkozy nije u taj slučaj umiješao.

U sudskom procesu desetljeća će sudjelovati kao svjedoci mnogi francuski političari te djelatnici obavještajne zajednice i gospodarstvenici. Moguć je i susret na sudu de Villepina i Sarkozyja koji su ljuti protivnici. Završetak suđenja se predviđa za kraj listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara