u Gradištu priredba "kruh naš svagdašnji - žetva i vršidba u prošlosti"

U organizaciji Turističke zajednice Županje i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Vukovarskosrijemske županije u Gradištu nedaleko od Županje danas je prvi put održana priredba "Kruh naš svagdašnji žetva i vršidba u prošlosti". L

Članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine prikazali su na imanju Gradištanca Zvonka Čolakovca žetvu i vršidbu u Slavoniji kao prije 50 i više godina.

Predstavljeni su i strojevi kojima su se koristili u žetvi, poput traktora proizvedenog godine 1939., koji je još u dobrom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor Turističke zajednice Županje Mirko Bačić istaknuo je kako organizatori žele da priredba postane tradicionalnom, te da privuče turiste u Slavoniju.

Među mnogobrojnim posjetiteljima, koje su domaćini poslužili tradicionalnim slavonskim kulinarskim specijalitetima, posebice gusjim paprikašem, koji su Slavonci jeli za žetve, bili su i pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Miroslav Pažur i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

(Hina) žd sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara