U Haagu uhićen djelatnik hrvatskog MVP-a s kilogramom kokaina

U Haagu uhićen djelatnik hrvatskog MVP-a s kilogramom kokaina
VELEPOSLANSTVO Republike Hrvatske u Nizozemskoj poslalo je u ponedjeljak obavijest Ministarstvu vanjskih poslova vijest da je u nedjelju, 15. veljače 2004. na željezničkom kolodvoru u Haagu nizozemska policija uhitila Božidara Lončareka, administrativnog djelatnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova.

Prema prvim izvješćima nizozemske policije Božidar Lončarek je kod sebe u trenutku uhićenja imao oko jedan kilogram kokaina sakrivenog u kurirskoj torbi. Policija je kod Lončareka pronašla i kurirsko pismo za prijenos diplomatske pošte koje je glasilo na njegovo ime.

Ministarstvo vanjskih poslova je odmah u ponedjeljak poduzelo potrebne radnje te je ustanovljeno da je Božidar Lončarek zaista djelatnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, da nema diplomatsku putovnicu te da je putovao s privatnom putovnicom iz privatnih razloga te nije bio na službenom putovanju i nije imao putni nalog Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske je već u ponedjeljak, odmah po primitku obavijesti o uhićenju Lončareka nedvojbeno ustanovilo da je navodno kurirsko pismo koje je Lončarek imao uz sebe te ga je kao dokument pronašla nizozemska policija - krivotvoreni dokument za što je korišten jedan od ranijih, sada neupotrebljavanih obrazaca za slična pisma koja prate službene nositelje diplomatske pošte. Na njemu je krivotvoreni žig Ministarstva kao i potpis odgovorne osobe koja upućuje djelatnike Ministarstva na zadatak dostave diplomatske pošte u diplomatska i konzularna predstavništva Republike Hrvatske u inozemstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božidar Lončarek je upravo u noći između 15. i 16. veljače 2004. trebao biti dežuran na svom radnom mjestu u Ministarstvu, ali je, bez znanja i dozvole nadležne osobe, zamijenio dežurstvo sa svojim kolegom na poslu. S obzirom na te činjenice sa strane Ministarstva vanjskih poslova nema prepreka da nizozemska policija u slučaju uhićenja Božidara Lončareka postupi prema važećim nizozemskim zakonima.

S obzirom da se radi o hrvatskom državljaninu Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Nizozemskoj zatražilo je od nizozemskih nadležnih organa informacije o rezultatima istrage te će Božidaru Lončareku pružiti, nakon što stignu dokumenti nizozemskog Ministarstva unutarnjih poslova o slučaju i istrazi, uobičajenu konzularnu pomoć. Djelatnik konzularnog odjela hrvatskog Veleposlanstva u Nizozemskoj posjetit će, čim to bude moguće, dakle vjerojatno već sutra, pritvorenog Božidara Lončareka.

U Ministarstvu vanjskih poslova pokrenuta je interna istraga kako bi se ustanovile pojedinosti o privatnom boravku Božidara Lončareka u Nizozemskoj te nastojalo objasniti kako je krivotvoren dokument kojim se on predstavljao kao službeni kurir i nositelj diplomatske pošte Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske. O slučaju se očekuje izjašnjenje nizozemskog državnog odvjetnika.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske odlučno je i spremno surađivati s vlastima Nizozemske kako bi se razjasnio navedeni slučaj i otklonilo bilo kakvu mogućnost narušavanja ugleda hrvatske diplomacije i Ministarstva vanjskih poslova, kaže se u obavijesti Ministarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara