U HDZ-ovu stožeru materijali "teški" sedam godina zatvora

U HDZ-ovu stožeru materijali "teški" sedam godina zatvora

IAKO je Jadranka Kosor najavila kako se u predizbornoj kampanji neće služiti niskim udarcima, omogućavanje pristupa javnosti dokumentima za čije je objavljivanje po pravilima Haškog suda predviđena zatvorska kazna do sedam godina zatvora može se opisati samo frazom “udarac ispod pojasa”.

Naime, u četvrtak su u prostorijama HDZ-a u Zagrebu na porti bili izložene brošure koje su sadržavale transkript tajnog svjedočenja aktualnog predsjednika Stjepana Mesića na Haškom sudu. U brošuri s naslovom “Haški predsjednik” je također stajalo kako je upravo Mesić odgovoran za sve optužnice koje je protiv Hrvata iz Hrvatske i BiH podigao ICTY, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, početkom rujna prošle godine iz Ministarstva pravosuđa glavnom je uredniku Hrvatskog slova, Domagoju Margetiću, proslijeđen nalog Haškog suda u kojem se traži da Hrvatsko slovo prestane objavljivati izjave zaštićenih svjedoka na suđenju generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću i u drugim postupcima. Margetić je odbacio haški nalog, te odgovorio najavom da će u cijelosti objaviti tajno svjedočenje Stjepana Mesića na strani tužiteljstva u procesu protiv Tihomira Blaškića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjedištu HDZ-a brošure su bile postavljene na porti, kako bi ih novinari koji su došli na press konferenciju mogli uzeti. Na novinarsku primjedbu da je zakonom zabranjeno dijeliti transkripte tajnog svjedočenja iz Haaga, odgovorio je Luka Bebić, potpredsjednik Sabora i visoko pozicionirani HDZ-ovac.

“Pa što?” - upitao je Bebić, pa dodao: “Zabranjeno je i dijeliti transkripte pa je Mesić to svojedobno činio.”

Voditelj kampanje Jadranke Kosor i glasnogovornik Vlade, Ratko Maček, ustvrdio je da ne zna kako su se sporne brošure našle u središnjici HDZ-u, te dodao da stranka nema veze s tim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara