U HDZ-u je počeo bratoubilački rat. Tko god pobijedi, Hrvatska gubi

U HDZ-u je počeo bratoubilački rat. Tko god pobijedi, Hrvatska gubi
Foto/montaža: Pixsell/Jurica Galoic/Damir Spehar/FaH

ANDREJ Plenković je s jedne strane savršeni lider HDZ-a. Bahat je, okružuje se nekompetentnim poslušnicima, traži bespogovornu lojalnost, promovira u prvi stranački ešalon svoje miljenike, vodi vladu koja proizvodi skandale kao na pokretnoj traci, ima običaj verbalno se iživljavati nad novinarima i stranačkim podanicima, radi na očuvanju svih HDZ-ovih pozicija moći i utjecaja, demontira neovisne institucije itd. 

S druge strane, Plenković je u samom HDZ-u uljez, jer nije autentični desničar i hrvatski nacionalist, nema dugu povijest lizanja oltara i umreženosti s Katoličkom crkvom, a i nekako je nedovoljno vulgarna Hrvatina te dolazi iz obitelji s pedigreom socijalističke buržoazije. Kad Plenković zapjeva Thompsona ili kad se na misi prekriži, vidi se da on samo odrađuje posao, nema tu one opijenosti klerikalnim nacionalizmom koja je za pravog HDZ-ovca de rigueur. Kvragu, Plenković zna što znači “de rigueur”, već i to je sumnjivo.

Debakl HDZ-a na europskim izborima

No, sve dok je on bio doveo HDZ na vlast i dok se činilo da njegova politika hinjenog desnog centrizma stranku vodi u izborne pobjede i očuvanje moći, nekih otvorenih pobuna protiv njega nije bilo. Čak se i dugotrajni latentni sukob sa zamjenikom Vasom Brkićem tolerirao kao business as usual

Sve to se promijenilo u nedjelju navečer, nakon što je postalo poznato da je HDZ na izborima za Europski parlament osvojio samo četiri mandata i 22,7 posto glasova. Najavljivalo se najmanje pet mandata, a ne jedan od najlošijih postotaka glasova u dugogodišnjoj povijest izlaska HDZ-a na izbore nacionalne razine.

Plenković je nakon toga krenuo sve i svakoga optuživati da su krivi za ono što je i dalje opisivao kao “pobjedu HDZ-a”, dok je njegov glavni analitičar i voditelj kampanje HDZ-a Robert Kopal krenuo sa spinom o famoznom “crnom labudu” koji je HDZ-u oduzeo očekivani peti mandat. Ali sve to ipak nije uspjelo javnost uvjeriti da HDZ na europskim izborima nije doživio debakl, kao ni same HDZ-ovce, iako se oni lojalni premijeru ovih dana bave nesvakidašnjim verbalnim akrobacijama da bi potop HDZ-a proglasili pobjedom te istovremeno i najavljivali da će se analizirati zašto navodna pobjeda nije bila veličanstvena.

Brkić i Stier ispalili prve plotune

Kao najistaknutiji otvoreni protivnici Plenkovića su se pak javno već isprofilirali njegov od Tomislava Karamarka naslijeđeni zamjenik Vaso Brkić te nekadašnji frend i saveznik Davor Ivo Stier, s kojim je Plenković aterirao iz Bruxellesa u Zagreb da zajedno preuzmu stanku poslije Karamarkova karambola s Tihomirom Oreškovićem i Mostom i koji je bio Plenkovićev potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova dok se nisu razišli.

Svaki od njih ima očite mane kada je riječ o borbi za stranačko prijestolje, ali i dovoljno utjecaja da u presudnom trenutku budu oni koji će dati veliki doprinos rušenju Plenkovića. Za Brkićem se vuče skandal oko plagiranja diplomskog rada, u međuvremenu je tu i njegova upetljanost u aferu SMS, a on se nikad i nije pokazao kao liderski kapacitet, nego kao organizator terena i upravljač procesima iza scene.

Stier je pak, po HDZ-ovim kriterijima, pretjerano intelektualan, toliko navezan na Katoličku crkvu da se ponekad čini kako ne razumije da je HDZ-u iznad svega ipak HDZ, te ne pretjerano strastven i odlučan tip koji je principijelan taman toliko da u političkoj borbi bude neučinkovit. On je više tip koji se u kutu duri i sebi u bradu ponavlja "a lijepo sam vam rekao", nego sposoban zabiti Cezaru nož u prsa i reći da je on sada šef.

Pa ipak, i Brkić i Stier su ispalili svoje plotune u pravcu uzdrmanog Plenkovića. Brkić je to učinio svojim navodno sedmominutnim izlaganjem na sjednici Predsjedništva stranke o mudrosti naroda i promašajima HDZ-a u predizbornoj kampanji, koje je onda očekivano iscurilo u medije.

“Krivce ne treba tražiti u crnim labudovima niti kriviti ljude na terenu, narod nije glup. Ne podcjenjujmo svoj narod, ne budimo bahati i oholi, budimo skromni i ponizni i vratimo se svome narodu", objašnjavao je Vaso Plenkoviću i njegovim pobočnicima svoje uvide u dušu prosječnog HDZ-ovca i hrvatskog naroda, što je u Vasinim očima jedno te isto.

Stier želi HDZ odvesti udesno

Stier je pak, posve u svom stilu kornjače, sačekao pet dana i tek se danas, u petak, pojavio pred novinarima u saboru da podijeli svoje uvide u debakl HDZ-a na europskim izborima. 

"Jasno je da nismo ispunili cilj jer smo osvojili 4 mandata, a ne pet. Jasno je da je to jedan neuspjeh", izjavio je Stier glasom svećenika koji grešniku daje posljednje pomazanje. Stier nije želio direktno reći treba li Plenković otići s mjesta šefa HDZ-a, ali je cijela presica bila posvećena promjenama u HDZ-u. Najavio je kako je on već poduzeo i poduzimao poteze da bi HDZ bio jak. "I sada ću raditi da ujedinimo naše biračko tijelo. Ja ću to preuzeti i ja ću na tome raditi", rekao je.

"Zašto ne kao predsjednik stranke. Kada dođe vrijeme unutarstranačkih izbora, sve ćete saznati", odgovorio je na pitanje novinara Stier planira li se kandidirati za predsjednika HDZ-a, što je i prije u jednoj prilici najavio.

"Ne možemo ići na parlamentarne izbore s potporom od 22-23 posto. Birači su nam poslali poruku: da je borba protiv korupcije i protiv klijentelizma u središtu našeg političkog djelovanja. Ali moramo imati i glasove desnih birača za pobjedu. Naš je zadatak da pokažemo kako smo dobro razumjeli tu poruku”, rekao je Stier.

Nakon tih Stierovih izjava više nema nikakve sumnje da je u HDZ-u započeo otvoreni bratoubilački rat i da se Plenkoviću, prvi put otkako je u nju zasjeo nakon izbora bez protukandidata, ozbiljno zaljuljala fotelja predsjednika stranke.

Koji su to primjeri Stierove borbe protiv korupcije i klijentelizma?

Stier o sebi očito ima jako visoko mišljenje, pa je odmah i pojasnio sljedeće: “Prezirem praksu onih koji kada je vođa moćan frenetično plješću, a kada se posklizne idu vaditi noževe. To nisam ja, to nije moja uloga, moja je uloga reći što je trebalo poduzeti".

Drugim riječima, Stier bi rušio Plenkovića s pozicije predsjednika HDZ-a, ali da sve to bude lijepo, da tu ne bude nikakvih spletki i izdaja, da ne bude noževa u leđa i standardnog stranačkog krvoprolića kada je riječ o HDZ-ovu uklanjanju trupla smaknutog lidera. Stierovo porijeklo i politički habitus su općepoznati - unuk ustaškog zločinca Ivana Stiera, praktični katolik koji je glasao protiv Istanbulske konvencije argumentirajući to “naravnim zakonom” itd. - pa je zanimljivije usmjeriti se na njegovo inzistiranje na temama korupcije i klijentelizma. 

Stier je o tome govorio i na prošlogodišnjem stranačkom saboru HDZ-a i dobio veliki aplauz okupljenih koji očito žive u stanju dubokog poricanja ako ne shvaćaju da su korupcija i klijentelizam utkani u temelje i tkivo HDZ-a. Stier sebe izgleda vidi kao poštenjačinu, ali od njega se nije moglo čuti ništa o nizu skandala koji se vežu uz Plenkovićeve ministre Tolušića, Marića i Kuščevića, a koji su itekako povezani s tematikom klijentelizma i korupcije. Stier šuti i o desantu HDZ-a na Povjerenstvo za odlučivanje o sukoba interesa, šuti i o najavama da će se zakon o sukobu interesa mijenjati da bi se posve demontiralo ovlasti Povjerenstva itd.

Iskorijeniti korupciju i klijentelizam iz HDZ-a značilo bi uništiti HDZ

Teško je, uz najbolju volju, naći primjere koji Stiera potvrđuju kao beskompromisnog borca protiv korupcije i klijentelizma, a baš to je ono na čemu temelji svoj juriš na Plenkovića i poziciju predsjednika HDZ-a. Očistiti korupciju i klijentelizam u HDZ-u de facto znači uništiti HDZ, jer korupcija i klijentelizam su materijalna baza postojanja ove stranke koja je i dalje - ne zaboravimo - optužena za korupciju.

Dapače, kada bi Stier doista iz HDZ-a i Hrvatske htio istjerati korupciju i klijentelizam, on bi poveo najveću reformu u proteklih 30 godina. Teško je povjerovati da on za to ima kapaciteta sa svojim beskrajnim kalkuliranjem, izbjegavanjem konflikta i usporenim reakcijama, čak i kada bi doista htio, što je itekako upitno. Primjerice, ako Stier želi biti uvjerljiv u svojoj borbi protiv korupcije i klijentelizma, onda bi se trebao javno početi zalagati da HDZ prizna krivicu u sudskom procesu o aferi Fimi media te tako pokuša natjerati svoju stranku na katarzu. Njemu to, naravno, ne pada na pamet.

Kovač boljim liderima od Plenkovića proglasio i Karamarka i Bernardića

Prema pisanju medija, razne protuplenkovićevske frakcije unutar HDZ-a i dalje su razjedinjene te napadi Brkića i Stiera na Plenkovića nisu dio šire koordinirane akcije rušenja predsjednika. Svjedočimo mlakom bratoubilačkom ratu u kojemu se puškara, ali nitko još nema hrabrosti za direktan juriš na Plenkovića.

To dokazuje i nastup bivšeg ministra vanjskih poslova i sadašnjeg saborskog zastupnika HDZ-a Mire Kovača na RTL-u. Kovač se pojavio u studiju da bi osuo paljbu po Plenkoviću, ali nije dao podršku Stieru za kandidaturu na mjesto predsjednika stranke, nego je ponudio - samoga sebe.

Plenkovića nije štedio, opisao ga je kao egomanijaka, koji je osobne interese stavio iznad HDZ-a, proglasio je Davora Bernardića sposobnijim u sastavljanju liste za europske izbore, što posebno boli, te podsjetio Plenkovića da je njega Karamarko stavio na čelo liste za Europske izbore, iako mu "nije bio drag".

Kovačeva poruka je jasna - i Karamarko i Bernardić su bolji stranački lideri od Plenkovića, koji je, kako kaže, HDZ odveo na lijevi centar. Kovač je kao svoj moto lansirao tezu da HDZ treba pokriti sav politički prostor od desnog centra do krajnje desnice, nešto kao nekoć CSU u Bavarskoj, te da je on čovjek koji je sposoban to ostvariti.

Plenkovića žele srušiti ili gori od njega ili jednako loši, ali na svoj specifičan način

No, i takav impotentni rat iscrpljivanja slabi Plenkovićevu poziciju lidera HDZ-a. Oni koji ga žele rušiti nisu automatski bolji od njega, nego su ili gori ili jednako loši, ali na sebi specifičan način. Nitko od njih nije spreman ni raskoliti HDZ niti ga doista radikalno pročistiti, što znači da će HDZ i s kojim god Plenkovićevim nasljednikom ostati fundamentalno isti. Kriminalan na niz načina. 

A sve dok HDZ vlada i sve dok HDZ postoji kao relevantna politička snaga, svejedno s predsjednikom Plenkovićem ili Brkićem ili Stierom ili Kovačem, Hrvatska je na gubitku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara