U HNK-U PREMIJERNO IZVEDENA OPERA "LADY MACBETH MCENSKOG OKRUGA"

Opera u četiri čina "Lady Macbeth Mcenskog okruga" Dmitrija Dmitrijeviča Šostakoviča u režiji i scenografiji gosta iz Njemačke Thomasa SchulteMichelsa i pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka, premijerno je večeras izvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Po riječima Vlatke Oršanić, koja je odigrala naslovnu ulogu Katerine Izmajlove, posebnost je predstave što je orkestar bio smješten na pozornici.

U operi su, uz ostale, nastupili i Neven Belamarić, ruski solist Sergej Kiseljov, nizozemski tenor Frank van Aken, Ivanka Boljkovac i Zrinko Sočo.

Kostimografkinja je opere Susanne Thaler, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Zagrebačka je Opera prvi put to djelo izvela 1937. u režiji Margarete Froman, tri godine nakon praizvedbe u Lenjingradu 1934. Drugu predstavu u Moskvi režirao je Sergej Ejzenštejn, no zbog Staljinove negativne ocjene, uskoro je bila zabranjena.

Šostakovič je to djelo potkraj 50-ih preradio, te praizveo 1963. u Moskvi pod naslovom "Katerina Izmailova".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu inozemnu izvedbu režirao je iste godine u Londonu Vlado Habunek, a u početku 1964. Opera HNK djelo je izvela i u Zagrebu u nazočnosti samog autora. S tom je predstavom zagrebačka Opera gostovala diljem svijeta i svrstana je među vodeće svjetske operne kuće.

Nakon Šostakovičeve smrti 1975. sve više se izvodila izvorna verzija.

"Lady Macbeth Mcenskog okruga" nastala je po mračnoj pripovjetki Nikolaja Ljeskova, na libreto Aleksandra Preisa i samog skladatelja.

Ovogodišnjoj prvoj premijeri u HNK-u nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sa suprugom.

(Hina) sdju jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara