u hnk-u u zagrebu "labuđe jezero" s likovima iz hrvatske povijesti

Balet u četiri čina "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u dramaturgiji, koreografiji i režiji Dinka Bogdanića premijerno je večeras izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Prva je to ovosezonska baletna premijera u toj kazališnoj kući, a Bogdanić je radnju "Labuđeg jezera", osim na bečki dvor, smjestio i u zagrebački park Maksimir i na njegova jezera u vrijeme s početka 19. stoljeća, te na zagrebački Mirogoj.

U skladu s tim i imena likova Bogdanić je zamijenio osobama iz hrvatske povijesti.

Tako je novo "Labuđe jezero" smješteno u doba austro-ugarske vladavine na našem području, a elemente za dramaturške pomake Bogdanić je uzeo iz romana "Republikanci" Marije Jurić-Zagorke u kojemu je glavni lik Maksimilijan Vrhovac.

Bogdanić, inače i ravnatelj baleta HNK, najavio je kako bi sljedeće godine u ljetno doba ta predstava mogla biti izvedena i na otvorenom, odnosno u samom Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naslovne uloge večeras su odigrali Edina Pličanić, Bojana Nenadović, Jaš Otrin, George Stanciu, Svebor Sečak i drugi.

Premijeri su nazočile brojne osobe iz javnog života.

Prije početka predstave ispred zgrade HNK-a poslužitelji u frakovima posjetitelje i prolaznike posluživali su kuhanim vinom i gvircom - tradicionalnim hrvatskim napitkom, dok su parovi obučeni u šestinske narodne nošnje posjetiteljima premijere uručivali licitarska srca.

Na Zdencu života bila su postavljena tri labuda od leda, a vrijeme radnje predstave ispred HNK dodatno su dočarala dva kostimirana jahača na konjima - bijelcu i sivcu.

(Hina) sdju ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara