Vlada u Hondurasu proglasila izvanredno stanje jer oporba ne prestaje s prosvjedima

Vlada u Hondurasu proglasila izvanredno stanje jer oporba ne prestaje s prosvjedima

Foto: Hina

VLADA Hondurasa proglasila je izvanredno stanje kako bi okončala prosvjede oporbe koji se nižu u zemlji zbog pretpostavljene izborne prevare na predsjedničkim izborima prošle nedjelje.

Ukazom koji je odobrio dosadašnji predsjednik Juan Orlando Hernandez "ograničava se na razdoblje od deset dana slobodno kretanje osoba" između 18 i 6 sati, istaknuo je glasnogovornik vlade Jorge Ramon Hernandez Alcerro.

Izborna prevara?

Pet dana nakon predsjedničkih izbora Honduras još uvijek nema pobjednika jer je izborno povjerenstvo najavilo novo prebrojavanje nekih spornih zapisnika.

No, prosvjedi protiv navodne izborne prevare pokrenuti su na poziv Salvadora Nasralle, ljevičarskog suparnika dosadašnjeg predsjednika i popularnog TV voditelja, koji tvrdi da je pobijedio na izborima.

Proglašeno izvanredno stanje stupa na snagu od petka u 23 sata po lokalnom vremenu, ali se ne odnosi na Vrhovni izborni sud, nacionalne i međunarodne promatrače zadužene za predsjedničke izbore, predstavnike političkih stranaka i novinare akreditirane za pokrivanje izbora.

Pošteđeno je i nekoliko profesija poput zaposlenih u prijevozu, medicinskog osoblja, sigurnosnih i pravosudnih dužnosnika te pripadnika diplomatskih tijela ili međunarodnih misija, ističe se u ukazu.

Samo jedan izborni krug

Konzervativni predsjednik Hernandez nastoji biti ponovno izabran, ali njegovu kandidaturu osporava oporba jer se temelji na kontroverznoj odluci Vrhovnog suda koja mu dopušta drugi mandat usprkos ustavnoj zabrani.

Kako je teklo prebrojavanje glasova, tijesni rezultati okrenuli su se na stranu dosadašnjeg predsjednika koji je u petak vodio s 42,92 posto glasova ispred ljevičarskog suparnika Salvadora Nasralle (64) iz Saveza za protivljenje diktaturi s 41,42 posto glasova. Predsjednički izbori u Hondurasu imaju samo jedan izborni krug.

Pristaše Nasralle su na njegov poziv već u srijedu navečer i četvrtak izašle na ulice. U petak su tisuće pristaša TV voditelja blokirale promet u zemlji, izazvavši sukobe s policijom.

Jedan prosvjednik poginuo


Kako javljaju lokalni mediji, jedan prosvjednik je poginuo, a najmanje dva policajca i desetak prosvjednika ozlijeđeno je u sukobima, od kojih neki mecima. Zabilježena su uništavanja trgovina.

Avenije i izlazi iz Tegucigalpe blokirane su prosvjednicima. Zapaljene su barikade, a na snage reda bacano je kamenje na što je odgovoreno suzavcem.

Hernandez je bio veliki favorit uoči izbora, no živopisni televizijski voditelj Nasralla preuzeo je vodstvo od gotovo pet postotnih poena nakon 70 posto prebrojanih glasova te se proglasio pobjednikom. Međutim, kasnije ga je ponovno pretekao aktualni predsjednik Hernandez poznat kao borac protiv kriminala i saveznik Sjedinjenih Država.

Pobjeda Nasralle bila bi udarac za Sjedinjene Države koje Hernandeza vide kao pouzdanog partnera u borbi protiv ilegalne trgovine drogom, kriminalnih bandi i migracija. SAD je dugo godina vojno povezan s Hondurasom, a ta je zemlja jedna od rijetkih američkih ideoloških saveznika među državama Središnje Amerike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara