KORONAVIRUS

U hrvatskim zatvorima nema zaraženih koronavirusom

U hrvatskim zatvorima nema zaraženih koronavirusom
Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović izjavio je da u zatvorskom sustavu još nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom, što je objasnio nizom poduzetih mjera.

"Zatvorski sustav još nije imao incidenta s koronavirusom, poduzimao sam sve da sustav rasteretimo novih dolazaka i komunikacije s vanjskim svijetom", rekao je Martinović predstavljajući saboru prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora.

"Mogao bih reći da su zatvorenici trenutno najmanje izloženi mogućnosti zaraze novim virusom“, istaknuo je navodeći kako je nabavljeno puno zaštitne opreme i za službenike i za zatvorenike.

"Kada smo prije desetak danas zaustavili posjete zatvorima, uveli smo zatvorenicima mogućnost duljeg telefoniranja i više kontakata video linkom sa članovima obitelji", odgovorio je na bojazni Gordana Marasa (SDP).

"Nije najbolji trenutak za raspravu"

Mirando Mrsić (Demokrati) primjećuje da jedino čuvari mogu prenijeti virus u zatvor, dakle i sami se zaraziti, pa pita je li sustav, ako budu "izbačeni iz stroja", krenuo s rotacijom 14/14.

"Naravno da smo organizirali smjenski rad i zaštitnu "tehnikaliju" da se to ne dogodi", odgovorio je Martinović.   

Objasnio je kako se predloženim zakonom ubrzavaju procedure upućivanja u zavor pravomoćno osuđenih osoba, kvalitetnije se uređuje zdravstveni sustav u zatvorima te predlaže povećanje otpremnina pravosudnih policajaca.

Iako načelno podupire zakon, SDP drži da sadašnji trenutak, obilježen krizom i potresom, nije najbolji za raspravu o njemu.

"Dobro je da radimo i neke stvari koje su dio normalnog života, a da se ne uključujemo u neku vrstu psihoze u kojoj se svi nalazimo", uzvraća Vesna Pusić (Glas), zadovoljna što zakon liberalizira zatvorski sustav. Zastupnici pozdravljaju predviđeno povećanje otpremnina za pravosudne policajce, no Mostov Marko Sladoljev boji se da to neće osjetiti niži, nego samo službenici na višim pozicijama.

Zastupnici drže da bi materiju predmetnog zakona trebalo urediti u dva zakona, jednom koji se tiče izvršavanja kazne zatvora te drugog o ustroju nadležnosti zatvorskog sustava.

Hrvatski sabor, čiju je zgradu oštetio potres, od srijede zasjeda u staroj zgradi Ine strogo primjenjujući mjere zaštite od zaraze koronavirusom. Za rasprave ih u velikoj dvorani može biti najviše 30-ak, sjede udaljeni jedni od drugih, a govornica za koju izlaze dezinficira se poslije svakog zastupnika.  

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara