Objavljeni podaci o tome koliko grade Hrvati, još uvijek manje nego 2008.

Objavljeni podaci o tome koliko grade Hrvati, još uvijek manje nego 2008.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

U PROSINCU prošle godine izdano je 825 građevinskih dozvola, što je pet posto manje nego godinu dana prije, dok je snažnije, gotovo 14 posto, na 2,53 milijarde kuna smanjena vrijednost radova predviđenih tim dozvolama, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 82,8 posto ili 683 dozvola izdano je za zgrade, a 142 ili 17,2 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, u prosincu je 72 posto ili 594 dozvola izdano za novogradnju, a 28 posto ili 231 za rekonstrukcije.

Više građevinskih dozvola u cijeloj godini

Po podacima DZS-a, objavljenima u utorak, u 2017. godini u Hrvatskoj je izdano 9.418 građevinskih dozvola, što je 17,5 posto više nego u 2016. godini. Pritom je 7.776 dozvola izdano za zgrade, a 1.642 za ostale građevine.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ističe da je, nakon praktički stagnantne situacije u prethodnom mjesecu, u prosincu prošle godine zabilježen prvi međugodišnji pad ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola nakon 20 mjeseci kontinuiranog rasta.

U osvrtu na podatke DZS-a, analitičari HGK ističu da se i dalje na godišnjoj razini bilježi rast broja izdanih građevinskih dozvola za zgrade, ali u posljednja dva mjeseca rast više nije dvoznamenkast. Uz to, posljednja tri mjeseca obilježava izrazit pad broja izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine na razini iznad 20 posto, u prosincu za 27,6 posto.

"Očito je da narasla bazna vrijednost sve više limitira mogućnost nastavka visoke dinamike rasta broja izdanih građevinskih dozvola, ali i da intenzitet planiranih radova na infrastrukturnim projektima svojom dinamikom ne slijedi planirane radove na zgradama", ocjenjuju u HGK-u.

Ukupni podaci za prošlu godinu pokazuju da je dozvolama izdanim u tom razdoblju predviđena vrijednost radova u iznosu od 26,02 milijarde kuna, što je rast od 11,6 posto.

Pritom vrijednost radova predviđenih za izvođenje na zgradama iznosi 18,58 milijardi kuna, dok je vrijednost predviđenih radova na ostalim građevinama, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, sportskih terena i dr. 7,4 milijarde kuna.

Po podacima DZS-a, građevinskim dozvolama izdanim u prošloj godini predviđena je gradnja 12.509 stanova, što je za 33,1 posto stanova više nego je bilo predviđeno dozvolama izdanim u 2016. godini.

"Podaci o izdanim građevinskim dozvolama dobar su indikator budućih kretanja građevinske aktivnosti, s obzirom na to da nakon izdavanja dozvola u pravilu slijedi izgradnja objekata. Stoga su dvije godine kontinuiteta u rastu broja izdanih građevinskih dozvola i četiri godine kontinuiteta u rastu predviđene vrijednosti radova dobar temelj za nastavak rasta građevinske aktivnosti i u ovoj godini", kažu u HGK-u.

Ujedno napominju da je, unatoč solidnom rastu broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđene vrijednosti radova, broj izdanih dozvola u 2017. godini bio 23,3 posto manji nego pretkrizne 2008. godine, a istodobno je predviđena vrijednost radova bila niža za 37,1 posto.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara