KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj 116 novih slučajeva: U Zagrebu 35, više žarišta diljem zemlje

U Hrvatskoj 116 novih slučajeva: U Zagrebu 35, više žarišta diljem zemlje
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

NACIONALNI stožer objavit će skupne podatke oko 14 sati. S obzirom na to da oni objavljuju podatke od 12.45 do 12.45, moguće je da će se ukupna brojka razlikovati.

U Hrvatskoj je jučer evidentiran 91 novi slučaj zaraze koronavirusom. Bude li danas preko 100, bit će to prvi put od početka epidemije da imamo troznamenkasti broj novozaraženih.

Hrvatska balansira između turističke sezone i novih mjera. Krunoslav Capak jučer je kazao kako će biti uvedene neke nove mjere, posebno što se svadbi tiče. One su se u više navrata pokazale kao žarište. Rekao je da se raspravlja i o obvezi nošenja maski u zatvorenom prostoru. No još nije poznato odnosi li se to na sve zatvorene prostore ili samo određene.

Stanje po županijama 10. 7.
(na popisu su samo županije koje će danas objaviti podatke)

 • Istra - 8 novih
 • Virovitičko-podravska - 1 novi
 • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
 • Ličko-senjska - 0 novih
 • Požeško-slavonska - 1 novi
 • Vukovarsko-srijemska - 1 novi
 • Zadarska - 14 novih
 • Osječko-baranjska - 20 novih
 • Karlovačka - najmanje 2 novih
 • Krapinsko-zagorska - 0 novih
 • Splitsko-dalmatinska - 17 novih
 • Grad Zagreb - 35 novih
 • Zagrebačka - 1 novi
 • Šibensko-kninska - 1 novi
 • Sisačko-moslavačka - 6 novih
 • Dubrovačko-neretvanska - 4 nova
 • Varaždinska županija - 1 novi

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI IZ MINUTE U MINUTU

14:20 U Hrvatskoj je evidentirano 116 novih slučajeva. > Opširnije

13:00 Varaždinska županija bilježi jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

12:50 HRT piše da se danas očekuje 110 novooboljelih. Pišu da je to neslužbena informacija.

12:45 U Banskim dvorima u tijeku je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, javlja N1.

Osim znanstvenika, na sjednici Savjeta su i ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

12:40 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji evidentirana su četiri nova slučaja.

"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj muškoj osobi s boravištem u Župi dubrovačkoj te tri osobe iz Dubrovnika, od čega dvije ženske osobe srednjih godina i jedna muška osoba srednjih godina.

Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4462 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH", stoji u priopćenju stožera.

12:19 U Zadru je zaražen anesteziolog Opće bolnice Zadar, indirektno povezan otkriven pozitivni nalaz na koronavirus. "Mogu potvrditi kako smo danas zbog posebnih epidemioloških okolnosti otkazali tzv. hladni pogon te će se do daljnjega obavljati samo hitne operacije i zakazane operacije malignih bolesnika. Svi će pacijenti biti zbrinuti i nema razloga za zabrinutost", rekao nam je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

O stanju u zadarskoj bolnici izviješten je zadarski Stožer civilne zaštite, a ravnatelj Čulina sa situacijom je upoznao ministra Vilija Beroša. Bude li potrebno, za izvođenje operativnih zahvata u zadarskoj bolnici privremeno će se angažirati liječnici iz drugih gradova, javlja 057info.

12:10 U Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano je šest novih slučajeva.

"Tri su pacijenta s područja Kutine, jedan je iz Popovače, jedan iz Novske, a jedan iz Siska. Četiri novooboljela su članovi benda koji je svirao 27. lipnja na proslavi u Kutini, gdje se zarazio veći broj ljudi", stoji u objavi Stožera.

11:45 U Šibensko-kninskoj županiji evidentiran je jedan novi slučaj.

"U protekla 24 sata na području naše županije imamo jednu novooboljelu osobu od covida-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije.

S današnjim danom broj oboljelih na području naše  županije i dalje je 27 jer danas pozitivna osoba na covid-19 ne boravi na prostoru naše županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 141 osoba, od kojih je 127 kontakt s pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije te je provjerom na terenu u oba slučaja utvrđeno kršenje navedene mjere. Od jučer je bilo 7 uzorkovanja.

Stožer civilne zaštite ŠKŽ-a apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bismo zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku", stoji u objavi stožera.

11:20 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do petka, 10. 7. 2020. do 11 sati evidentirane su 193 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, ali su i dvije osobe izliječene. Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.

Napominjemo kako se podaci koje svakodnevno objavljujemo u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 12.45 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

11:19 U Gradu Zagrebu ima 35 novih slučajeva, 22 su kontakti već oboljelih, a za 13 se još ne zna izvor zaraze.

11:04 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 274 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Sinja 1, Solina 1, Trogira 1, Nerežišća 1, Pučišća 1 i Runovića 1. Uz 17 novooboljelih osoba s područja SDŽ-a pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija (1 iz Dubrovačko-neretvanske, 1 iz Šibensko-kninske i 1 iz Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko-dalmatinske županije.

Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih.

7 osoba je u postupku obrade kao i njihovi kontakti. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent s otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje. Prema podatku Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dijaliza ostalih pacijenata nesmetano će se odvijati i dalje.

357 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Dvije covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:40 Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za 1 nalaz čekaju rezultati.

10:38 Karlovački stožer javio je da imaju dva nova slučaja zaraze, jedan je gradonačelnik Ogulina što je objavljeno kasno sinoć, a drugi je još jedna osoba iz gradske uprave. To su tri zaražene osobe iz ogulinske gradske uprave. Uskoro će dati više informacija.

10:28 Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao je dana 9. srpnja 2020. sjednicu putem videokonferencije. Razmatrana je trenutna situacija po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera s obzirom na povećani broj turista na području Grada Novalje. Gradski stožer apelira na sve turističke subjekte na području Grada Novalje (kampove, hotele, ugostitelje, iznajmljivače, taksiste, javni gradski prijevoz) da povećaju stupanj primjene protuepidemijskih mjera u cilju zaštite zdravlja ljudi i destinacije. > Opširnije

10:17 Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz  Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus.
U Kliničkom bolničkom centru Osijek na respiratoru su dvije osobe, a na bolničkom praćenju su ukupno 22 pacijenta.

Samoizolacija je određena za još 41 kontakt oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 749 osoba.

9:58 "Na području Zadarske županije od posljednjeg izvješća koje smo vam poslali  14 je novozaraženih osoba", javili su iz zadarskog stožera.

Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB-a Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, a od toga broja vezanih uz prošlotjedno vjenčanje je njih 22. Umrla je 1 osoba, a izliječenih je 8. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na Covid odjelu OB Zadar smještene su  2 osobe od kojih je 1  na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali  kršenje mjere samoizolacije.

9:33 Vukovarsko-srijemska ima 1 novooboljelu osobu

9:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka te je jedan uzorak pozitivan na koronavirus. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

09:26 U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih

"U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 30 osoba, od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba je izliječena te je jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 12 osoba uzimanjem uzoraka, od čega je pristiglo 8 negativnih rezultata testiranja, a za 4 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 692 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera", objavio je novi stožer.

9:09 Bjelovarsko-bilogorska nema novih slučajeva

9:00 Istra ima 8 novih

Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 164 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 8 pozitivnih. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju (izvor Republika Srbija i Švedska). Tri osobe su kontakt pozitivne osobe.

U tijeku je epidemiološka obrada 3 osobe. U mjerama samoizolacije trenutno se nalazi 159 osoba, javili su iz Istarskog stožera.

9:00 Pratite konferenciju iz Virovitice. Imaju jednu novooboljelu osobu. Radi se o ženi staroj 45 godina. Imala je temperaturu i probleme s respiratornim traktom. Nije hospitalizirana. Ambulantno se liječi. Oko 30-ak osoba je u samoizolaciji. Jutros se dodatno testiraju njeni bliski kontakti, to će biti 22 osobe. Jedan dio, 17 njih je s područja Virovitičko-podravske županije, a jedan dio s područja susjedne županije.

8:57 Uskoro kreće konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

08:30 Kako javlja N1, premijer Plenković danas bi se trebao naći sa slovenskim premijerom Janezom Janšom. Slovenija je prije nekoliko dana Hrvatsku stavila na žutu listu. Za ionako slabašnu turističku sezonu bila bi prava katastrofa da nas Slovenija stavi na crvenu listu. Plenković bi danas s Janšom trebao dogovoriti da se to ne dogodi.

08:25 Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji "U mreži Prvog" na HRT-u da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

"Ne bih govorila o pooštravaju mjera, već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo", rekla je Bubaš. > Opširnije

Doznaje se i da se Nacionalni stožer civilne zaštite jučer sastao čak dva puta

08:00 Prema nalazima novog istraživanja provedenog u Italiji, koronavirus se može preko posteljice trudnice prenijeti na fetus.

7:34 Zaraženi medicinski djelatnici u 22 hrvatske bolnice

Kako je objavio današnji Jutarnji list, korona je ušla u 22 hrvatske zdravstvene ustanove. Oboljela su 102 zdravstvena djelatnika, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 382 zdravstvenih djelatnika: 18 liječnika, tri stomatologa, jedan farmaceut, 80 medicinskih sestara, jedan psiholog, dvoje iz administracije.
Prema njihovim informacijama zaraza u Zadru proširila se sa svadbe kćeri jednog generala na kojoj je bilo 300-tinjak gostiju iz cijele Hrvatske. 

07:16 Zaraženi gradonačelnik Ogulina kaže da se osjeća odlično. > Opširnije

07:15 Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić gostujući na Dnevniku HRT-a opisala je najčešće simptome oboljelih tijekom ljeta.

"Mi smo u ovom novom vladu ili nastavku prvog vala, kako god to zvali, primijetili da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje. Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i kašalj, pa ima i tih respiratornih problema, ali nije onako kako je bilo ranije sa značajnim pneumonijama i visokim febrilitetom, Sada su febrilitet s trbušnim tegobama češći barem u našoj populaciji.

Kako razlikovati covid-19 od sezonske gripe i viroze? Jako teško. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, znači kada vi vidite detalje same potencijalne zaraze i što je inkriminirajući faktor tek tada možete posumnjati na covid", kazala je Hrstić. > Opširnije

07:10 Srpanj je u ovim okolnostima kad nam raste broj zaraženih koronavirusom ipak počeo dobro na Jadranu, no, naravno, daleko je od prošlogodišnjih brojki koje se u ovoj situaciji ni ne mogu očekivati. >Opširnije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara