U Hrvatskoj i Srbiji popularni supermarketi, u Mađarskoj i Sloveniji hipermarketi

NOVI rezultati istraživanja "Shopping monitor Centarl&Eastern Europe 2006/07" , koji se realizira u 11 zemalja,  pokazuje da maloprodaja robe široke potrošnje u tzv. tranzicijskim zemljama  postaje sve sličnija onoj u Zapadnoj; dolazi do brzog  rasta i okrupnjavanja.

Najveća koncentracija  zapaža se u Sloveniji. Pet vodećih trgovaca čini čak 96% tog tržišta (dominira Mercator); u Slovačkoj 5 vodećih drži 75% tržišta; u Mađarskoj - 67%, kao i u Kijevu. Češka je negdje u sredini - 5 vodećih trgovaca pokriva  oko 50% tržišta. Koncentracija je najmanja u Rumunjskoj i Bugarskoj gdje 5 vodećih ima  tek oko 25% tržišta. U Slovačkoj (Jednota) i Hrvatskoj (Konzum) posebno se ističe po jedna lanac (oko 30%). Ostale zemlje imaju više izbalansiranih igrača na tržištu. Metro se nalazi u 8 zemalja, Billa i Kaufland u 6, Lidl, Plus Discount i Tesco u 4 zemlje, Carrefour i Penny Market u 3.

Hipermarketi se posebno preferiraju u Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji ali i u velikim gradovima Rusije. Supermaketi su u vodstvu u Hrvatskoj, Kievu i Srbiji. Mali dućani s posluživanjem preko tezge još uvijek dominiraju u Bugarskoj i Rumunjskoj. Takozvani «diskonterski lanci» dosta se preferiraju u Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj.

Među tri najvažnija faktora za odabir mjesta kupovanja spadaju: blizina stanovanja ili rada, cijena i širina izloženog asortimana. Element cijene posebno ističu kupci u Poljskoj i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je tržište neke zemlje razvijenije veći su i dodatni zahtjevi građana na trgovce. U redovitu kupovinu s autom ide najviše potrošača u Sloveniji (87%), kod ostalih zemalja kreće se oko 45 do 65%, dok  su Rumunjska i Bugarska još uvijek vrlo nisko (ispod 30%).

Popularnost letaka trgovačkih lanaca s informacijama o povoljnim cijenama posebno ističu kupci u Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Kievu.

Godišnje istraživanje navika kupovanja provodi se u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji (Moskva i St. Petersburg), Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji, Ukrajini (Kiev). Rezultati pokazuju još uvijek velike različitosti ali i istovjetne trendove u razvoju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara