U Hrvatskoj je prošlog mjeseca porasla potrošnja

U Hrvatskoj je prošlog mjeseca porasla potrošnja
Ilustracija: Sanjin Strukić/PIXSELL

U HRVATSKOJ je u rujnu potrošnja u maloprodaji realno porasla 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja ubrzanje dinamike rasta nakon kolovoškog rasta od 1,2 posto, ali je manje od godišnjih stopa rasta u srpnju od 3,7 te u lipnju od 5,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci, kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji realno je porastao za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Realni međugodišnji rast maloprodaje u rujnu četvrti je uzastopni rast, nakon svibnja u kojemu je zabilježen pad potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini za 1,9 posto prvi put nakon 56 mjeseci rasta, da bi u lipnju potrošnja skočila za 5,9, srpnju 3,7, a u kolovozu 1,2 posto.

Porastao promet od trgovanja na malo

Prema podacima DZS-a, u rujnu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,3 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 7,7 posto. 

U rujnu je osam od deset trgovačkih struka, koje obuhvaćaju 75,8 posto ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u rujnu u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 3,1 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1 posto te ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 16,5 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od jedan posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara