Snježna idila u Hrvatskoj Kostajnici: Palo rekordnih 41 cm snijega, a novih pahulja bit će još

Snježna idila u Hrvatskoj Kostajnici: Palo rekordnih 41 cm snijega, a novih pahulja bit će još

Foto: 123rf

PREMA podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), Hrvatska Kostajnica je u utorak mjesto u kojem ima najviše snijega u zemlji, 41 centimetar, što je čak tri centimetra više nego na Zavižanu.

Unatoč neočekivano velikoj količini snijega, život u Hrvatskoj Kostajnici nije osjetnije poremećen i nema većih problema u prometu, doznaje se u gradskim službama. Tako se i promet na graničnom prijelazu s BiH odvija normalno.

Već su jučer bile očišćene sve glavne prometnice, a danas se čiste parkirališta i druge površine, doznaje se od gradonačelnika Tomislava Paunovića. Budući da se Hrvatska Kostajnica nalazi na državnim cestama prema BiH i Hrvatskoj Dubici, njih prema listi prioriteta redovito održavaju i čiste Ceste Sisak.

"Zadovoljni smo dinamikom čišćenja snijega i stanjem na glavnim prometnicama. Jedino bih uputio apel građanima i podsjetio ih na obvezu čišćenja snijega ispred stambenih objekata i lokala, kako bi i nogostupi bili čisti. Budući da je snijeg prestao padati, stanje se i sata u sat popravlja", rekao je pročelnik gradskih upravni poslova, Zoran Stunković.

Snježni pokrivač u Gospiću, Karlovcu, Novoj Gradiški...

Tijekom noći snijeg je još padao na brojnim područjima diljem Hrvatske, pa se u pojedinim dijelovima unutrašnjosti i Gorskog Kotara stvorio novi sloj snježnog pokrivača. Na području Požege, Siska, Kutine, Nove Gradiške i Risnjaka palo je novih 10-ak centimetara snijega.

I dok je Hrvatska Kostajnica rekorder, obilni pokrivač stvorio se i na području Gospića, gdje je ukupno u proteklih nekoliko dana palo 36 centimetara snijega, Nove Gradiške gdje se stvorio pokrivač od 35 centimetara, a više od 20 centimetara snijega palo je u Slunju, Karlovcu, Zagrebu, Sisku (čak 31), Ogulinu, Lipiku, Kutini, Delnicama, Daruvaru, Bjelovaru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer donosi nove oborine

Danas će još prevladavati oblačno vrijeme s povremenim oborinama, koje će obilnije biti prema večeri. Na Jadranu kiša, na sjeveru lokalno moguće i izraženija, a u unutrašnjosti snijeg i kiša koja se ledi na tlu. Vjetar na kopnu slab južni i jugoistočni, u gorju jugozapadni, a na Jadranu će zapuhati umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od -3 do 2, na moru uglavnom između 8 i 13 °C.

Oborina, posebno kiše koja će se lediti na tlu, bit će još i sutra. Na Jadranu će padati kiša, a u unutrašnjosti će oborine biti na granici kiše i snijega pri čemu će uglavnom prijepodne još ponegdje postojati mogućnost za kišu koja se ledi na tlu. Vjetar na kopnu slab, na većem dijelu Jadranu sjeverozapadnjak u jačanju, a na južnom dijelu veći dio dana umjeren južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od -6 do -1, na Jadranu većinom između 6 i 11. Najviša dnevna na kopnu od -1 do 4, a na moru između 8 i 13 °C.

Meteoalarm izdao crveno upozorenje

Meteoalarm je zbog ledene kiše izdao upozorenje najvišeg stupnja.

Izdano je crveno upozorenje za zagrebačko, karlovačko, osječko i gospićko područje zbog ledene kiše koja bi mogla stvoriti jaku poledicu na nogostupima i kolnicima.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara