U Hrvatskoj raste broj zaposlenih, ali uskoro će opet pasti

U Hrvatskoj raste broj zaposlenih, ali uskoro će opet pasti

Foto: FAH

KRAJEM srpnja u Hrvatskoj je bilo 1,405 milijuna zaposlenih, 15.445 osoba ili 1,1 posto više nego mjesec dana prije, što predstavlja rast zaposlenosti peti mjesec zaredom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast zaposlenosti peti mjesec zaredom u skladu je sa sezonskim kretanjima, s obzirom da zaposlenost uobičajeno počinje rasti u proljetnim mjesecima, a padati krajem ljeta, nakon turističke sezone.

Najveći dio od ukupnog broja zaposlenih čine zaposleni u pravnim osobama, kojih je krajem srpnja bilo oko 1,176 milijuna – 1,0 posto ili oko 12.000 osoba više nego mjesec dana prije.

U obrtu i slobodnim profesijama bilo je, pak, oko 210.100 zaposlenih, a to je za otprilike 3.440 osoba ili 1,7 posto više nego prethodnoga mjeseca.

Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je u srpnju 19.542, što je tri osobe manje nego mjesec dana prije.

Od 19 skupina djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u srpnju je broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao u njih 13.

Pritom je najviše, 8,0 posto, porastao broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a slijedile su ostale uslužne djelatnosti s rastom zaposlenosti za 5,6 posto.

S druge strane, najviše je pao, za 1,5 posto, broj zaposlenih u obrazovanju.

Godišnja razina

Na godišnjoj je razini, pak, u srpnju u 15 od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u ostalim uslužnim djelatnostima, za 6,1 posto. U rudarstvu i vađenju zaposlenost je, pak, pala za 6,0 posto.

S druge strane, najviše je u srpnju na godišnjoj razini porastao broj zaposlenih u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, za 1,8 posto.

U prerađivačkoj industriji koja zapošljava najviše, oko 205.000 osoba, broj zaposlenih je u srpnju na mjesečnoj razini ostao nepromijenjen, dok je na godišnjoj razini pao za 2,2 posto.

U trgovini na veliko i malo, koja zapošljava oko 188.600 osoba, u srpnju je broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini pao za 2,8 posto.

Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem srpnja bilo 170.127, što je oko 940 osoba ili 0,6 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Stoga je stopa registrirane nezaposlenosti u srpnju ostala nepromijenjena u odnosu na lipanj, na rekordno niskih 10,8 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara