U Hrvatskoj nedostaje 12.000 medicinskih sestara

U Hrvatskoj nedostaje 12.000 medicinskih sestara
Foto: Index

UOČI Međunarodnog dana sestrinstva od 5. do 12. svibnja održat će se Međunarodni tjedan sestrinstva, posvećen važnoj ulozi medicinske sestre u poticanju zdravlja te uz poruku da je sestrinstvo profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu pa i Hrvatska treba slijediti pozitivan primjer naprednih članica EU-a i učiniti sve da se spriječi odljev sestara.

"Hrvatska ima 38.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, no iako su najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, njihov položaj nije zadovoljavajući. Procjenjuje se kako u sustavu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, a taj nedostatak predstavlja dodatno opterećenje za sestre koje rade bilo na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite", ističe predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva Adriano Friganović.

Odlaze u druge EU zemlje zbog plaće

Napominje kako je obrazovanje medicinskih sestara doživjelo uzlet u proteklih 15 godina, no po priznavanju kvalifikacija Ministarstva zdravstva nije slijedilo promjene u obrazovnom sustavu, a manjkavi uvjeti rada, neadekvatna plaća te nepriznavanje kvalifikacija razlozi su velikih migracija medicinskih sestara u druge zemlje EU-a.

Osim toga, u posljednje vrijeme javlja se i problem nasilja u zdravstvenim ustanovama u kojima su medicinske sestre najizloženije, upozorava Friganović.

"Medicinske sestre i tehničari su jedan od najvažnijih čimbenika za stabilnost sustava zdravstva i Ministarstvo zdravstva mora u suradnji sa sestrinskim institucijama stvoriti pozitivnu klimu i spriječiti odljev medicinskih sestara. Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj", kaže Friganović.

Međunarodni tjedan sestrinstva održava se uoči Međunarodnog dana sestrinstva 12. svibnja, u spomen da dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Ovogodišnji slogan dana je "Sestrinstvo - glas koji vodi: zdravlje za sve", a medicinske sestre će ga obilježiti tijekom idućeg tjedna nizom akcija koje trebaju pridonijeti njihovoj boljoj educiranosti te javnozdravstvenim akcijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara