U Hrvatskoj otrovi dostupni svima

U Hrvatskoj otrovi dostupni svima

BILO tko u Hrvatskoj može kupiti smrtonosne otrove jer većina apoteka ne poštuje zakon prema kojem bi od kupaca trebala tražiti osobnu iskaznicu i pitati zbog čega nabavlja otrov.

Nakon trovanja bjeloglavih supova, u svijetu rijetke zaštićene vrste ptica, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju dr. Franjo Plavšić tvrdi da većina apotekara krši zakon iako je kazna za neuzimanje podataka od osobe koja kupuje otrov 100.000 kuna i više, a u nekim slučajevima može se dobiti i zatvorska kazna.

Veledrogerije su Zavodu dostavile podatke prema kojima je prošle godine prodano 270 tona pesticida Geocid, kojima su supovi otrovani, dok je maloprodaja potvrdila prodaju samo 17 tona tog otrova. Najažurnije su apoteke u Splitu i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Pravilniku o vođenju očevidnika iz 2003., specijalne trgovine i poljoprivredne apoteke moraju pri svakoj prodaji otrova upisati ime, prezime i matični broj kupca te navesti razlog kupnje otrova. Ti se podaci potom trebaju dostaviti Zavodu za toksikologiju kako bi se imala dokumentacija u slučaju nesreće ili kaznenog djela širenja otrova s ciljem trovanja ljudi i životinja.

Toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da su supovi otrovani karbofuranom kojim je, prema neslužbenim informacijama, 60-godišnji mještanin Lopara premazao svoju uginulu ovcu. Također prema neslužbenim informacijama, policija će podnijeti kaznenu prijavu protiv vlasnika apoteke Agraria u Loparu, koji je prodao otrov bez evidencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara