U Hrvatskoj se 19. listopada priređuje najveći doručak

Hrvatska će u nedjelju, 19. listopada, od 9 do 10 sati organizacijom najvećeg doručka u 16 gradova obilježiti Svjetski dan hrane (16. listopada), a pokušat će srušiti i Guinnesov rekord iz godine 2001., kada je na Tajvanu na doručku sudjelovala 23.291 osoba. L

Taj su događaj pod nazivom "Najveći doručak - hrvatski doručak" najavili ministrica turizma Pave Župan Rusković i direktor Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Stipe Orešković na današnjoj konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Sheratonu, gdje se održava 46. kongres Međunarodne federacije turističkih novinara - FIJET.

Doručak će se 19. listopada organizirati u stotinjak škola, u većini studentskih i dječjih domova, te domova umirovljenika, u vrtićima, vojarnama, pučkim kuhinjama, te u 63 hotela za strane goste koji borave u Hrvatskoj.

Pozvani su svi građani na doručak koji će se sastojati od palente, tekućeg jogurta i jabuke, što, kako je napomenuo Orešković, "karakterizira uravnoteženost ishrane mediteranskog, pa i hrvatskog podneblja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doručak počinje točno u 9 sati. Svi sudionici moraju sjediti, a nakon jela dobit će potvrdu o sudjelovanju, a sve će nadzirati Guinnesovi i odabrani ljudi iz Hrvatske. Svaka osoba može doručkovati samo jedanput.

Namirnice su osigurali Podravka, Lura, Mills, Vindija, Getro i druge hrvatske tvrtke, a doručak ima i humanitarno obilježje jer građani pozivom na telefon 060/789-789 mogu darovati jednu kunu za obitelj Zec iz Gospića, koja ima sedmero djece.

Doručak će se održati pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske organizacije za poljoprivredu i prehranu, te ministarstava zdravstva i turizma, a njime se, po riječima ministrice Župan Rusković, osim zdrave prehrane, želi promicati i Hrvatska kao nezagađeno turističko odredište koje nudi zdravu, organski proizvedenu hranu.

(Hina) tam mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara