U Hrvatskoj se nedovoljno brine o zaštiti voda od zagađivanja

U TRILJU, gradiću na rijeci Cetini, završen je dvodnevni skup koji je Hrvatsko društvo za zaštitu voda organiziralo za voditelje i ostale koji rade na uređajima za pročišćavanje otpadnih voda diljem Hrvatske.

Na skupu, kojemu je tema bila oborinske vode i njihov utjecaj na rad pročistača, te nova spoznaja o obradi mulja prikupljenog u pročistačima, rečeno je kako se u Hrvatskoj ne brine dovoljno o zaštiti voda od zagađivanja.

Tako se samo deset posto otpadnih voda pročišćava kroz 38 kompletnih i oko stotinu mehaničkih pročistača, što je krajnje nedovoljno, rečeno je na skupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rijeka Cetina, koja je među najčistijima i energetski najiskorištenijima u Hrvatskoj, te opskrbljuje Omiško i Makarsko primorje i srednjodalmatinske otoke Brač i Hvar, također zaslužuje veću skrb kada je riječ o zagađivanju.

To se u praksi već dobro osjeća. Tako je u Trilju na samoj rijeci prije dvije godine izgrađen mehanički pročistač otpadnih voda, a u Sinju je danas predsjednik Hrvatskih voda Jakša Marasović pustio u rad novi pročistač kojim će u Cetinu odlaziti više od 60 posto pročišćene gradske otpadne vode.

U taj objekt, koji ima kapacitet 380 litara u sekundi, Hrvatske vode uložile su devet milijuna kuna.

Treći pročistač u Cetinskom kraju uskoro će se graditi i u Vrlici, a Marasović je danas u tom gradu simbolično označio početak radova na izgradnji glavnoga kanalizacijskog kolektora, dugog dva kilometra, koji će spajati gradsku mrežu s budućim pročistačem za koji je dovršena projektna dokumentacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara