Dok šijete masku gledajte HDZ-ovce kako vam se rugaju

Dok šijete masku gledajte HDZ-ovce kako vam se rugaju
Foto: Mario Ćužić/HTS

MASKE trebamo šiti i nositi ih u javnom prijevozu, iako su beskorisne; za one bez maski nisu propisane sankcije, premda će ih se kažnjavati; nužno je preventivno otežati dolazak građana nekih država, ali je sasvim u redu hodati državom ako ste se družili s inficiranom osobom kao što je radio Andrej Plenković.

Neka šiju maske!

Prvi pasus sastavili smo od zbrkanih misli i odluka čelnih ljudi zdravstvenog režima Republike Hrvatske.

Slijede primjeri.

Maja Grba Bujević, čelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, odlučno je otklonila mogućnost da nekim građanima maske nisu dostupne: "Ne može mi nitko reći da ne može sašiti masku. Ne moraju biti kirurške", kazala je Grba Bujević. Prije četiri mjeseca izjavila je kako maske "konkretno i jasno" ne štite od koronavirusa. "Oni koji imaju simptome bilo kakvog respiratornog infekta zaista bi bilo dobro da nose maske kako ne bi virus širili dalje. To su svi oni koji imaju gripu ili koronavirus. Ali svi oni koji nemaju simptome, ne moraju kupovati maske i nositi ih. Neće nas maska zaštiti od ulaska virusa", tumačila je Grba Bujević u drugom mjesecu ove godine.

Sigurnost i odgovornost

Markotić sada najavljuje sankcioniranje neodgovornih, jer "čim je nešto odredba, morat će se primjenjivati određene kazne. Lakše je uzeti, sašiti masku ili kupiti masku za 5, 10, 20 kuna nego plaćati kaznu od 500 ili 1000 kuna. Sigurnije je biti odgovoran“, zapazila je Markotić koja je, također, u veljači govorila da u Hrvatskoj nema potrebe nositi maske zbog koronavirusa.

U kaosu koji upravo emitira zdravstveni režim Republike Hrvatske ipak se može zapaziti pravilo. Svaki put kada se pojave ozbiljniji problemi, odgovornost se prebacuje na niže razine. Sjećamo se kako je ministar zdravstva Vili Beroš, aktualni nositelj HDZ-ove liste u desetoj izbornoj jedinici, spremno detektirao fantomske dalmatinske kafiće sa zatamnjenim staklima kao ishodišta prijetnji po naše zdravlje, ali je u slučaju splitskog Doma za starije i nemoćne osobe vrlo brzo krivicu prebacio na virus. Danas, pak, građani moraju imati masku, moraju nositi masku, moraju sašiti masku ako je ne mogu kupiti, moraju znati sašiti masku, kako im ne bi bila prišivena neodgovornost. Osim ako nisu građanin Plenković Andrej, u tom se slučaju smiju družiti sa zaraženima i potom nesputano kružiti po zemlji, zadržavati se na otvorenom i u zatvorenom bez maske te nemilice pričati.

Silnička nadobudnost

Istodobno, policijske su službe zdravstvenog režima Republike Hrvatske, sa silničkom nadobudnošću najjačeg u ulici, propisale stroži režim ulaska za ljude iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, bez obzira na to što u ovom času ima država s istom, pa i gorom zdravstvenom slikom. No, zna zdravstveni režim RH koga smije maltretirati, a s kime mu se nije mudro igrati.

Pisati da Hrvatska nije država jednakopravnih građana odavno nema smisla. Tko to nije shvatio ili ima razlog ili nema mogućnosti razumjeti osnovne i jednostavne činjenice. Nije to ništa novo, a ni rješivo u dogledno vrijeme. Ipak, dok budete šili masku ili dok vas drže u dvotjednoj izolaciji samo zato što ste boravili u nekoj od država koje je zdravstveni režim Republike Hrvatske proglasio kužnima, pogledajte građanina Plenkovića. I nemojte mu zavidjeti na slobodi da vam se ruga, izravno ili preko suradnika. Zavist je loša. Razmislite samo jeste li mu i kako dali tu slobodu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara