U HZMO-U POTPISAN SPORAZUM O ISPLATI RAZLIKA PLAĆA I NAKNADA IZ 2001.

Potpisivanjem sporazuma o isplati razlika u plaći te naknada za godišnje odmore iz 2001., predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i dvaju sindikata u tom zavodu danas su se primakli okončanju dugogodišnjeg radnog spora koji je doveo do podizanja više stotina tužbi zaposlenika protiv HZMOa.

Sporazumom je određeno da će HZMO isplatiti radnicima, na ime razlike plaće za svibanj i lipanj 2001. te naknade plaće za vrijeme korištenja godišnjeg odmora u 2001. godini, po 2.400 kuna neto, a isplata će se obaviti u srpnju ove godine, zajedno s plaćom za lipanj.

HZMO će svakom radniku ponuditi zaključivanje izvansudske nagodbe radi dogovorene isplate novca, a svaka nagodba sadrži klauzulu po kojoj je radnik, po primitku novca, u cijelosti namiren i nema nikakvih potraživanja s te osnove.

Predsjednici obaju sindikata u HZMO-u (Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju i Radnički sindikat MIORH-a) obvezuju se preporučiti članstvu prihvaćanje i potpisivanje nagodbe, a sporazum je pravno učinkovit pod uvjetom da ponuđenu nagodbu prihvati po 80 posto članova obaju sindikata zaposlenih u HZMO-u.

Ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, koji je gotovo doveo do rješavanja spora i omogućio da se svi u HZMO-u mogu posvetiti korisnicima mirovinskog osiguranja i daljnjem unapređenju statusa zaposlenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da vjeruje kako će 90 posto zaposlenih u iduća dva tjedna potpisati pojedinačne nagodbe, te najavio da su blizu okončanja i pregovori oko sklapanja granskog kolektivnog ugovora u HZMO-u.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumom iskazali su i predstavnici obaju sindikata te predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, koji je pozvao i ostale radnim sporovima zavađene strane u Hrvatskoj da slijede primjer HZMO-a i pokušaju se dogovoriti izvansudskom nagodbom.

Na taj način sudovi bi se rasteretili milijuna radnih sporova i dao bi se doprinos reformi hrvatskog pravosuđa.

(Hina) xtr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara