"U ime obitelji" ne žele da ih GONG nadzire na referendumu; GONG: I dalje ne znamo tko ih financira!

"U ime obitelji" ne žele da ih GONG nadzire na referendumu; GONG: I dalje ne znamo tko ih financira!

Foto: Hina

INICIJATIVA "U ime obitelji" zatražila je od Državnog izbornog povjerenstva izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača referenduma.

"Građanska inicijativa `U ime obitelji` u svojstvu podnositelja zahtjeva za raspisivanje referenduma koji će se održati 1.12.2013. podnijela je zahtjev DIP-u (Državnom izbornom povjerenstvu) za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača.

Budući da udruga GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma, očito je da ista već sada i aktivno i pasivno utječe na buduće birače. Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti.

Naime, zbog dugogodišnje pozicije GONG-a kao udruge koja `obavljanja djelatnosti nepristranog i nestranačkog praćenja, nadgledanja i unaprjeđivanja izbornog procesa` kod dijela birača ostavlja se dojam kako je anti-kampanja koju GONG provodi nepristrana i nestranačka - što nije točno. Ovakvom promjenom pozicije iz `nepristrane` u aktivističku udrugu GONG aktivno otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju.

Uvažavajući navedeno, upućujemo Državnom izbornom povjerenstvu zahtjev da se uskrati GONG-u pravo promatranja predmetnog državnog referenduma u svojstvu neovisnog promatrača.

Zahtjev DIP-u za izuzeće GONG-a kao nepristranog promatrača (.pdf) dostavljen je DIP-u s prilozima koji potvrđuju pristrano i stranačko djelovanje GONG-a", navode iz inicijative "U ime obitelji".

GONG: Mi referendum, radi korektnosti, nećemo niti promatrati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što je Građanska inicijativa "U ime obitelji" podnijela zahtjev DIP-u za izuzećem GONG-a kao nepristranog promatrača na referendumu 1. prosinca jer smatraju da već duže vrijeme provode svojevrsnu anti-kampanju, izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić za Media servis je rekao: "Mi referendum, radi korektnosti, nećemo niti promatrati".

"To priopćenje je stvarno deplasirano jer zna se tko može promatrati izbore i referendum: GONG svakako i neke druge udruge imaju pravo promatrati referendum. Međutim, ovo je u stilu inicijative da ograničava prava drugima, kao što je i riječ i o ovoj inicijativi za promjenu Ustava. GONG radi korektnosti neće promatrati referendum zato što smo zauzeli jasan stav: Dakle, ne možemo zauzeti nikakav drugi stav nego biti protiv ove inicijative koja je diskriminatorna i uperena protiv određene manjine. Ne znamo više što reći, osim što i dalje ne znamo tko financijski stoji iza ove inicijative o promjeni Ustava", poručio je Zelić.

Inicijativa "U ime obitelji" zadovoljna odlukom Sabora

Sabor je potvrdio - referendum o braku održat će se 1. prosinca. Raspisan je nakon što je građanska inicijativa "U ime obitelji" prikupila dovoljno potpisa, a HDZ i SDP i Saboru zajednički odbacili prijedlog da o ustavnosti referendumskog pitanja odluči nadležni sud. Inicijativa je vijest dočekala uz slavlje.

Građanska inicijativa čestitala je svim svojim volonterima i simpatizerima, postigli su cilj i zadovoljni su odlukom Sabora. "Drago nam je da Hrvatski sabor raspisao referendum i da će građani imati priliku reći što misle i kako žele urediti svoje društvo", kaže Jelena Gazivoda iz odnosa s javnošću inicijative.

Inicijativa ima i novi zahtjev - Državnom izbornom povjerenstvu poslali su zahtjev da se s referenduma izuzmu promatrači GONG-a. Gazivoda je objasnila zašto: "Smatramo da GONG zloupotrebljava svoju poziciju, provodi jednostranu i aktivističku, odnosno pristranu kampanju i time otežava biračima donošenje informirane odluke o referendumskom pitanju", ističe Gazivoda. Odgovor Izbornog povjerenstva tek treba stići.

Milanović o referendumu o braku: Nisam za to da se o pravima manjina odlučuje na referendumu

Premijer Zoran Milanović referendum o braku komentirao je rekavši kako se nada da će ovo biti jedna neugodna epizoda. "Ustav to ne priječi, to nije protuustavno, moramo to izgurati bez mržnje i euforije. Ja sam rekao kako ću glasovati. Nisam za to da se o pravima manjina odlučuje na referendumu", kazao je Milanović.

Milanović se nada da će takva pitanja u budućnosti riješiti ustavnim promjenama. Jučerašnje glasovanje HNS-a premijer smatra neobičnim. "Treba netko izglasati referendum, pa je tu SDP da provodi zakone i Ustav, a drugi, ako žele skupiti simpatije, meni to nije jasno. Trebali su glasovati za jer treba preuzeti odgovornost da se referendum raspiše, a to nije popularno", zaključio je premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara